Foto's van Alexandra Lybaert

Verplicht CO₂ meten vanaf vandaag in cafés en andere horecazaken: "bierviltje" meet kwaliteit binnenlucht

Natuurkundig ingenieur aan de Odisee Hogeschool in Gent, Alexandra Lybaert, heeft een speciaal bierviltje uitgevonden dat de luchtkwaliteit in binnenruimtes kan meten. Vanaf vandaag is het immers verplicht in cafés, restaurants, fitnesscentra en feestzalen om een CO₂-meter te installeren. Lybaert vond eerder al een CO₂-meter uit die lijkt op een gele kanarie, het bierviltje vangt het signaal op van de kanarie en waarschuwt wanneer de lucht slecht is.

Foto's via Alexandra Lybaert

Natuurkundig ingenieur Alexandra Lybaert, van de Odisee Hogeschool in Gent, vond eerder al een CO₂-meter uit, in de vorm van een gele kanarie. Die wordt gebruikt bij mensen thuis of in scholen. Omdat het vanaf vandaag verplicht is voor horecazaken, fitnesscentra en feestzalen om een CO₂-meter te zetten, vond Lybaert een bierviltje uit dat het signaal van de kanarie opvangt en waarschuwt wanneer de luchtkwaliteit niet goed is.

Bierviltje krijgt signaal van kanarie

Het is dus de bedoeling dat horecazaken, die vanaf vandaag opnieuw mensen binnen mogen ontvangen, CO₂-meters plaatsen op een aantal centrale punten. De gele plastic kanarie van Lybaert is ook zo'n meter. Maar omdat je niet altijd op de meter kan letten, heeft Lybaert een soort "bierviltje" uitgevonden dat het signaal opvangt van de kanarie-CO₂-meter. "Omdat het de bedoeling is dat de klant zelf de waarden van zo'n CO₂-meter in het oog houdt, is dat met dit bierviltje gemakkelijker geworden."

Wanneer de kanarie aangeeft dat de lucht slecht is, licht het bierviltje op
Alexandra Lybaert

"In plaats van dat de klant er de hele tijd op moet letten, bedachten wij iets om het signaal zelf naar de klant te brengen in de vorm van dat bierviltje," vertelt Lybaert. Zoals een gewoon bierviltje wordt het onder het glas geplaatst. Het heeft een lichtje dat signaleert wanneer de lucht niet goed is. 

Het viltje ziet er niet uit als een traditioneel kartonnetje: "Het is een hoogtechnologisch bierviltje waarin een signaal wordt ontvangen, wanneer de luchtwaarde slecht is. Wanneer het bierviltje verkleurt weten de mensen dat ze naar buiten moeten gaan zodat er verlucht kan worden. Na een pauze kunnen de mensen weer naar binnen."

Naar buiten wanneer bierviltje verkleurt

In de praktijk zal je dus in een café, of een andere horecazaak, een aantal gele kanaries kunnen zien staan die verbonden zijn met bierviltjes. Handig aan het bierviltje is dat je het, tijdens het verluchten, meeneemt naar buiten. "Daar kan je het signaal blijven volgen. Als het oogje van de kanarie binnen weer groen wordt, dan kan je terug naar binnen."

Het bierviltje volgt het signaal van de kanarie ook buiten, als de lucht weer goed is zie je dat meteen
Alexandra Lybaert

De bedoeling is om het bierviltje, dat kan opgeladen worden met een USB-kabel, te verkopen aan horecazaken. "Maar veel liever zouden we zien dat brouwers dit gaan sponsoren. Zo kunnen zij bijdragen tot een veiligere uitgangsomgeving." Het bierviltje kan gepersonaliseerd worden met een logo, en ook de vorm is aanpasbaar.

Foto's via Alexandra Lybaert
kasto80

Meest gelezen