Navalny verschijnt via een videolink op een hoorzitting (foto van 26 mei 2021).
AFP or licensors

Rusland bestempelt organisatie Navalny als "extremistisch", VS en VK vinden beslissing "onrustwekkend" en "pervers" 

Een week voor de Amerikaanse president Joe Biden in Genève zijn langverwachte ontmoeting heeft met de Russische president Vladimir Poetin noemt Washington de Russische beslissing tegen de organisatie van Kremlincriticus Aleksej Navalny "bijzonder onrustwekkend". Ook het Verenigd Koninkrijk heeft het over een "pervers besluit". Gisteren heeft een rechtbank in Moskou de organisaties van de opgesloten opposant Aleksej Navalny als "extremistisch" bestempeld. 

"Met deze maatregel heeft Rusland een van de weinige overblijvende onafhankelijke politieke bewegingen van het land feitelijk gecriminaliseerd", zei Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Washington riep Moskou verder nog op geweldloze organisaties niet langer als extremistisch te bestempelen, Navalny en zijn aanhangers niet langer te onderdrukken en te voldoen aan de internationale verplichtingen om de mensenrechten en de fundamentele vrijheden te eerbiedigen en te waarborgen. 

Volgens een Kremlinwoordvoerster wijst de snelle reactie van de Verenigde Staten erop dat Navalny een Amerikaanse "agent" is. "Twee uur na de uitspraak leggen ze een speciale verklaring af", verklaarde Maria Zakharova op staatsradio Vesti-FM. "Ze tonen zo'n politieke ijver omdat degenen die zij steunden geraakt worden."

Eerder had ook Londen scherp gereageerd op de recente beslissing die Navalny viseert. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab had het over een "pervers" besluit. "Dit is een nieuwe kafkaïaanse aanval tegen zij die opkomen tegen corruptie (...) , en een bewuste poging om de echte oppositie buiten de wet te plaatsen."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Navalny's organisaties zijn "extremistisch"

Gisteren ging een rechtbank in Moskou in op een verzoek van het parket om Navalny's anticorruptiestichting FBK als extremistisch te bestempelen. Volgens de aanklagers werd binnen het netwerk van de opposant een opstand beraamd, met steun vanuit het Westen. Eerder werden ook al terreurgroepen IS en al-Qaeda als extremistische organisaties bestempeld.

De beslissing komt niet bepaald onverwacht. De organisatie had zich recent al ontbonden, in een poging om zo vervolging van zijn medewerkers te vermijden. In zijn Instagrampost riep Navalny zijn aanhangers op zich niet te laten doen. "Zolang jullie er zijn, verdwijnen we niet."

Ook zijn netwerk

Daarnaast oordeelde de rechtbank dat Navalny's politieke netwerk ook extremistisch is. Het netwerk van de opposant houdt zich bezig met de organisatie van betogingen en verkiezingscampagnes, maar ook dat werd al ontbonden. Sommige van de kantoren werken wel verder, zij het als onafhankelijke organisaties.

Medewerkers van als extremistisch bestempelde bewegingen riskeren zware gevangenisstraffen in Rusland. Bovendien kondigde president Vladimir Poetin vorige week een wet af die medewerkers van deze organisaties verbiedt aan verkiezingen deel te nemen.

FBK "zet strijd voort"

Maar de anticorruptiestichting FBK, de voornaamste organisatie van Navalny, heeft ondertussen gereageerd en zegt haar strijd te zullen voortzetten.  "We werden wakker met een destructieve glimlach op onze lippen. We blijven de corruptie bestrijden", schreef FBK op Twitter, waarmee het ironisch verwees naar het extremistische label dat de organisatie kreeg opgeplakt. 

"We zullen ons plan trekken, we evolueren, we passen ons aan", postte Navalny op Instagram. "Maar we zullen niet terugdeinzen voor onze doelen en onze ideeën. Het is ons land en we hebben geen ander." 

Verlies macht voorkomen

In september worden in Rusland parlementsverkiezingen gehouden. De recente juridische manoeuvres moeten volgens waarnemers in dat licht gezien worden. Het Kremlin wil te allen prijze vermijden dat regeringspartij Verenigd Rusland, die kampt met groeiende inpopulariteit, aan macht moet inboeten.

De zitting duurde vandaag meer dan 12 uur. De verdediging kondigde al aan in beroep te zullen gaan. Navalny zelf zit intussen een gevangenisstraf van 2,5 jaar uit na een veroordeling in een fraudezaak. Ook die zaak was volgens de opposant politiek gemotiveerd. 

Meest gelezen