Vrouw in Zuid-Afrika bevalt van 10 baby's (2 meer dan vooraf verwacht)

In Pretoria, Zuid-Afrika, is een vrouw bevallen van een tienling. Dat zijn er twee meer dan vooraf te zien waren op de echo. Ze verovert daarmee waarschijnlijk een plekje in het Guinness Book of Records. Meerlingengeboortes zijn zeldzaam en vaak niet zonder risico's, maar de vrouw maakt het goed. 

NOOT van 22 juni 2021: De afgelopen weken is er grote twijfel ontstaan of er wel echt tien baby's geboren zijn.

De 37-jarige Gosiame Thamara Sithole beviel maandagavond van zeven jongens en drie meisjes. De baby's werden ter wereld gebracht via een keizersnede. De vrouw was zeven maanden en zeven dagen ver in de zwangerschap. Zes jaar geleden kreeg ze ook al een tweeling.

Het Guinness Book of World Records onderzoekt of het wereldrecord "meeste levendgeboren kinderen bij één geboorte" nu op de naam van Sithole zal komen te staan. Nu behoort dat record toe aan Nadya Suleman, een Amerikaanse vrouw die in 2009 beviel van acht kindjes. 

De meeste meerlingenzwangerschappen vinden plaats na een IVF-behandeling, zoals het geval was bij de vorige recordhouder Nadya Suleman. Volgens Gosiame Thamara Sithole en haar man zouden ze echter op natuurlijke wijze zwanger zijn geraakt. 

Op de echo's vooraf waren maar acht baby's te zien, maar tijdens de bevalling werd duidelijk dat ze twee extra kindjes kregen. Dat is niet uitzonderlijk, bij meerlingen is het vaak moeilijker om het aantal baby's op voorhand in te schatten. 

Vorige maand beviel een Malinese vrouw nog van een negenling in een Marokkaans ziekenhuis. Ook zij verwachtte minder baby's dan ze er uiteindelijk kreeg: negen in plaats van zeven. Het Guinness Book of World Records had het proces in gang gezet om de negenling tot de nieuwe recordhouders te kronen, maar ze worden nu ingehaald door de tien baby's van de Zuid-Afrikaanse Sithole.

Meest gelezen