Het team bij een ingreep.
© UZ Leuven

Operatie voor de geboorte verbetert de overlevingskansen bij baby's met middenrifdefect

Baby’s met een middenrifdefect hebben een betere overlevingskans wanneer ze vóór de geboorte, in de baarmoeder, worden geopereerd. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van het UZ Leuven en de KU Leuven. De zogenoemde foetale chirurgie wordt al succesvol ingezet bij de behandeling van een open ruggetje (spina bifida) en voor placentadeling bij identieke tweelingen.

Een aangeboren middenrifdefect (congenitale hernia diafragmatica) is een levensbedreigende afwijking in de vorm van een abnormale opening in het middenrif. Daardoor komen de ingewanden van de baby in de borstkas terecht. Vooral baby’s met een ernstige vorm van het defect hebben een lage overlevingskans. Dertig procent van deze pasgeboren baby’s overlijdt.

Bekijk hier een animatie over hoe de operatie in haar werk gaat.

Videospeler inladen...

Meer kans op overleven

Het team heeft nu een wereldwijde klinische studie afgerond bij 287 zwangere vrouwen van wie de baby een matig of ernstig middenrifdefect had. Een computer deelde de vrouwen willekeurig in in twee groepen. Een groep kreeg foetale chirurgie, de andere helft kreeg geen operatie. Alle baby’s kregen na de geboorte de standaard neonatale intensieve zorgen. 

Professor dr. Jan Deprest, afdeling gynecologie UZLeuven
© UZ Leuven

Professor dokter Jan Deprest, gynaecoloog in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie: "De overlevingskans van baby's met een ernstig middenrifdefect is door de ingreep meer dan verdubbeld: van 15 procent in de groep zonder chirurgie voor de geboorte, naar 40 procent in de groep met foetale chirurgie. Daarom zal foetale chirurgie nu als bijkomende behandelingsoptie worden aangeboden in UZ Leuven voor baby's met een ernstige vorm van de afwijking. Natuurlijk blijft de keuze voor de behandeling aan de ouders.” Bij matige vormen van het defect heeft de ingreep ook een positief effect, maar het is kleiner met een stijging van de overlevingskans van 13 procent.

De overlevingskans voor baby's met een ernstig middenrifdefect is door de ingreep meer dan verdubbeld

Professor dr. Jan Deprest, afdeling gynecologie UZLeuven

Eerder onderzoek had al aangetoond dat de ingreep geen problemen veroorzaakt voor een volgende zwangerschap. Uit deze studie blijkt ook dat de operatie veilig is voor moeder en kind. De studie van het team onder leiding van professor Deprest is verschenen in  The New England Journal of Medicine.

Op VRT NU kan je momenteel kijken naar de reeks "Baby surgeons", een driedelige humaninterestdocumentaire waarin vrouwen gevolgd worden die een complexe zwangerschap doormaken en waarbij een chirurgische ingreep noodzakelijk blijkt.

Meest gelezen