Anje (45) krijgt prik met AstraZeneca: "Met bang hart, er is voor ons beslist ten voordele van grotere geheel"

Het coronavaccin van AstraZeneca wordt enkel nog gegeven aan mensen boven de 41 jaar en daar is behoorlijk wat ongerustheid over bij de mensen die net die leeftijd hebben. Dat ervaart ook Anje Van Biesen (45) uit Edegem, die deze week contact opnam met de Taskforce Vaccinatie. “Voor ons werd beslist om het eventuele risico te nemen ten voordele van het grotere geheel", schrijft ze in de brief, die we hier integraal publiceren. Onderaan kan je de reactie van Agentschap Zorg en Gezondheid beluisteren of lezen. Het antwoord van de taskforce vaccinatie vind je hier.

Beste Taskforce,

Ik ben een gelukkig gehuwde vrouw, moeder van drie, geboren in 1976. Historica van opleiding, uitgever van beroep. Fulltime werkend, positief en met beide benen stevig in het leven. Net als mijn vriendinnen, buurvrouwen, mama's van de school van mijn kinderen, schoonzus ... Allemaal van datzelfde mooie geboortejaar 1976. Allemaal jaarlijks op controle om die beginnende spataders te laten controleren, niet alleen voor die mooie benen in de zomer, maar ook en vooral om bloedklonters zoveel mogelijk te voorkomen. 

Allemaal mama's, leeftijdgewijs nét in de risicozone om die zeldzame tromboses te ontwikkelen die vooral bij vrouwen ontstaan na de vaccinatie met een vectorvaccin, zoals dat van AstraZeneca of Johnson & Johnson. Allemaal ontvingen we een uitnodiging voor AstraZeneca of Johnson & Johnson. Allemaal zagen we dit aankomen, want die laatste lading AstraZeneca kon niet in die vriezer blijven liggen en we zitten boven die magische grens van 41.

Allemaal ontvingen onze mannen uitnodigingen voor Pfizer of Moderna. Allemaal zijn die mannen bereid om van vaccin te wisselen. Allemaal onmogelijk, want het moet vooruitgaan. Jullie vaccinatietarget moet gehaald worden en snel. 

Er werd voor de vrouwen van 1976 beslist om eventueel het risico te nemen om een van ons op te offeren ten voordele van het grotere geheel. En maak jullie geen zorgen, we zullen ons laten vaccineren. Wij zullen niet de reden zijn dat Vlaanderen vaccinatiegewijs slecht scoort. Wij gaan - net zoals we deden met de coronamaatregelen - jullie plichtsgetrouw volgen, uit respect voor onze medemens, maar weet dat dit met een bang hart is en dat we luidop dromen van het Noorse of Deense staatsburgerschap.

Anje vertelde haar verhaal ook in "De ochtend", beluister het hier en ga dan verder voor de reactie van Agentschap Zorg en Gezondheid:

Dirk Ramaekers en Pierre Van Damme van de taskforce vaccinatie hebben intussen een antwoord op deze open brief geformuleerd. Klik hier om dat te lezen.

Reactie van Agentschap Zorg en Gezondheid

In "De ochtend" is ook Dirk Dewolf, administrateur-generaal van Agentschap Zorg en Gezondheid, om een reactie gevraagd. "Ik begrijp die twijfel (van Anje red.) zeker, maar waar men zeker bevreesd voor moet zijn is om COVID-19 op te lopen. Er is grondig onderzoek voorafgegaan aan het vastleggen van die leeftijdsdrempel. De mortaliteitscijfers bij COVID-19 beginnen vanaf de leeftijd van 40 toch aanzienlijk op te lopen. Het risico op complicaties door de ziekte Covid-19 is ook veel hoger dan die bij de toediening van AstraZeneca of Johnson & Johnson. Men mag dat niet uit het oog verliezen."

"We leven ook in een situatie van schaarste van vaccins. Er is geen reguliere markt, men kan niet zomaar een vaccin kiezen. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk onze kwetsbare populatie, maar ook onze volledige populatie, te vaccineren. We kunnen die individuele vaccinkeuze niet toelaten, want dat zou de vaccinatiecampagne met maanden vertragen."

Anje wil ook graag wisselen met haar man die Pfizer krijgt, omdat er signalen zijn dat vrouwen meer risico lopen op de mogelijke bijwerkingen van AstraZeneca. "Die bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Bovendien zitten de vaccinatiecentra al met de handen in het haar om de vragen te kunnen bolwerken van families die met vakantie gaan, laat staan dat we daarbovenop de ruilvragen nog eens laten behandelen. Ik denk dat veel vaccinatiecentra dan de handdoek in de ring gooien."

Dewolf benadrukt vervolgens nog dat er geen "zero risk-society" bestaat.  "Iedere medicatie die je neemt, elk vaccin dat je neemt, heeft zijn risico's. Dit leven hangt aan elkaar van risico's. We moeten hier een wijze keuze maken, veel mensen in mijn omgeving hebben die al gemaakt en hebben gekozen voor AstraZeneca en Johnson & Johnson."

Beluister hieronder de reactie van Agentschap Zorg en Gezondheid (vanaf minuut 7):

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen