De Nicaraguaase president Daniel Ortega is al sinds 2007 aan de macht en gaat voor een vierde opeenvolgende ambtstermijn.
Alfredo Zuniga

In 1 week 4 oppositieleden gearresteerd in Nicaragua, 5 maanden voor presidentsverkiezingen

In Nicaragua, in Centraal-Amerika, zijn dinsdag opnieuw 2 oppositieleden gearresteerd. 5 maanden voor de presidentsverkiezingen zijn in een week tijd al 4 oppositieleden in de gevangenis gegooid, allen (mogelijke) tegenkandidaten van de steeds autoritairder wordende president Daniel Ortega.

De voorlopig laatste in de rij van oppositieleden die deze week werden opgesloten, is Juan Sebastián Chamorro Garcia. Hij is een neef van Cristiana Chamorro, die eerder deze week al werd gearresteerd (zie verder). Juan Sebastián Chamorro Garcia werd dinsdag volgens een communiqué van de politie onder meer gevangengezet wegens "aanzetten tot buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden" en "organisatie met financiering van buitenlandse mogendheden om terroristische daden uit te voeren".

Chamorro Garcia is een van de oppositiekandidaten die het in november willen opnemen tegen de autoritaire president Daniel Ortega, die al sinds 2007 aan de macht is en voor een vierde opeenvolgende ambtstermijn wil gaan. Eerder zette Ortega de grondwet al naar zijn hand om langer aan de macht te kunnen blijven. Met de arrestatie van Chamorro Garcia zijn in 1 week tijd al 4 tegenkandidaten of mogelijke tegenkandidaten van Ortega in de gevangenis gegooid.

Cristiana Chamorro werd vorige week woensdag al gearresteerd. Ze wordt als de belangrijkste uitdager van president Ortega beschouwd.
AFP or licensors

Ook op dinsdag werd Felix Maradiaga gearresteerd. Tegen hem loopt een onderzoek omdat hij de soevereiniteit van de staat in gevaar gebracht zou hebben en aangezet zou hebben tot buitenlandse inmenging. Maradiaga zou naar alle waarschijnlijkheid de kandidaat voor UNAB worden, een platform dat bestaat uit verschillende middenveldorganisaties die in 2018 het aftreden van Ortega eisten. Bij de hardhandige repressie van dat protest vielen meer dan 300 doden.

Afgelopen zaterdag was de oud-diplomaat Arturo Cruz aan de beurt, een kandidaat voor de rechtse partij CXL. En vorige week woensdag werd Cristiana Chamorro gearresteerd. Chamorro behoort tot geen enkele partij, maar wordt beschouwd als Ortega's voornaamste tegenstrever. Ze is de dochter van oud-president Violeta Chamorro.

Geen detail, want de vete tussen Ortega en de Chamorro's gaat al terug tot de jaren 80. Violeta Chamorro nam deel aan de sandinistische revolutie die de dictator Anastasio Somoza in 1979 van de macht verdreef en behoorde daarna tot de sandinistische partij van Ortega. Maar al snel trok ze de deur achter zich dicht, uit onvrede met de machtshonger van de sandinisten. In 1990 versloeg ze op de koop toe Ortega bij de presidentsverkiezingen en werd ze de eerste niet-sandinistische president na de revolutie.

"Internationale paria"

De Verenigde Staten, die in de jaren 80 via de CIA de zogenoemde contrarevolutie tegen de sandinisten financierden, zijn bezorgd over de arrestaties en reageerden meteen scherp. "Onder Ortega is Nicaragua een internationale paria geworden die steeds meer afstand neemt van de democratie", reageerde Julia Chung, de Amerikaanse topdiplomate voor Zuid- en Centraal-Amerika.

Voor de VS is Ortega niets minder dan een "dictator". "De internationale gemeenschap heeft geen andere keuze dan hem zo te behandelen."

De arrestaties deze week zijn overigens niet het eerste offensief van Ortega tegen de oppositie. Ze zijn een gevolg van een wet die een halfjaar geleden werd aangenomen en die daden bestraft "die de onafhankelijkheid, soevereiniteit en zelfbeschikking ondermijnen, die aanzetten tot buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden, militaire interventie vereisen en zich organiseren met financiering van buitenlandse mogendheden om daden van terrorisme en destabilisering te plegen".

Eerder zette de regering-Ortega ook al oppositiepartij PDR buitenspel door de juridisch status ervan in te trekken.

Meest gelezen