Radio 2

Schuilkelder uit Tweede Wereldoorlog blootgelegd in Knokke-Heist

In Duinbergen, bij Knokke-Heist, is een oude schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd, bij de heraanleg van het Astridplein. Sommige oudere inwoners uit Knokke-Heist hebben als kind in die kelder moeten schuilen. Na de oorlog werd de kelder dichtgegooid met aarde. 

Het Astridplein in Duinbergen wordt op dit moment heraangelegd. Er komt een volledig groene ruimte voor de buurtbewoners. Alle gemeentediensten wisten dat er ergens onder het plein een oude kelder was. Maar die is nu pas gevonden en blootgelegd.

Sommige oudere inwoners zullen zich die kelder goed herinneren. Dat vertelt Philippe Vlietinck (CD&V), de schepen van Openbare Werken in Knokke-Heist. "Dit is een mooi stukje erfgoed, want verschillende van onze oudere inwoners hebben zich als kind nog moeten verschuilen in die kelder." Na de oorlog werd de kelder dichtgesmeten. 

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Na de werken terug onder de grond

De dienst Erfgoed zal morgen bekijken wat er met de overblijfselen van de kelder moet gebeuren. Het gemeentebestuur onderzoekt ondertussen hoe ze de werken verder kunnen aanpakken, zodat de kelder zo weinig mogelijk beschadigd wordt. "Normaal gezien zullen we niet alles moeten wegboren, waardoor we een stukje van de schuilkelder kunnen bewaren", zegt Vlietinck. 

Het einde van de werken staat dit najaar gepland. Als alles klaar is, gaat de schuilkelder wel weer onder de grond. 

Radio 2

Meest gelezen