Stad Genk legt bosbeheer uit tijdens natuurwandelingen. "Wij kappen verstandig, geen enkele boom verdwijnt zonder reden"

Stad Genk gaat natuurwandelingen organiseren in aanwezigheid van de boswachter van het Agentschap Natuur en Bos om klaarheid te scheppen over hun bosbeleid. Steeds meer mensen maken zich op onder meer sociale media zorgen over de bomenkap in hun stad. “We willen onze burgers duidelijk maken dat we in de natuur werken om fauna en flora alle kansen te geven. Wij kappen niet lukraak, maar verstandig”, aldus bevoegd schepen Toon Vandeurzen (CD&V).

De stad Genk telt heel wat natuurschoon: 1.200 ha natuur, waarvan 1.086 ha bos, 116 ha heide en overige zoals beekvalleien, corridors en grasland. Dat mensen inzitten met de Genkse natuur vindt Vandeurzen een goede zaak. “Het is duidelijk dat ook de Genkenaren het groen tijdens de coronacrisis hebben herontdekt. Dat ze al dat moois nu onder een vergrootglas houden kan ik alleen maar toejuichen. Maar het is natuurlijk niet zo dat er in het wilde weg met de hakbijl wordt gezwaaid. Achter elke boom of struik die tegen de vlakte gaat schuilt een reden om de natuur net méér kansen te geven. Veel van onze bossen zijn bijvoorbeeld aangeplant of gezaaid om later te kunnen gebruiken voor de mijnbouw. In deze naaldbossen staan vaak soorten zoals dennen die sterk domineren waardoor er heel weinig andere soorten groeien. Om meer variatie te krijgen, moet je als beheerder ook zorgen voor goede bosranden. Om de omvorming van onze bossen en de aanpassing van de bosranden op het goede spoor te krijgen wordt er gekapt, worden exoten aangepakt en nadien planten we vaak nieuwe boompjes in het bos.”

(Lees verder onder de foto)

Jeneverbessen

Een van de soorten die bedreigd worden door exoten is de beroemde jeneverbes, die specifiek voorkomt in de Melberg en Kattevennen. “Op de gemeente As na zijn wij de stad met de grootste populatie jeneverbessen”, vervolgt de schepen. “Dat jeneverbessen het slecht doen in Vlaanderen heeft te maken met hun beperkt verspreidingsgebied en de groeiomstandigheden. Door grote bomen in de omgeving van de jeneverbessen te kappen, kunnen ze meer licht opvangen. Nadien worden andere struiken rond de jeneverbessen verwijderd en wordt de grond losgemaakt zodat hun overlevingskansen nog beter worden.”

Er worden veel meer bomen aangeplant dan gekapt

Schepen Toon Vandeurzen

Vandeurzen benadrukt dat er inderdaad bomen gekapt worden, maar dat er nog veel exemplaren worden aangeplant. “In 2019 hebben we omwille van bosomvorming bomen gekapt in Kattevennen. Veel van de bomen die hier stonden waren zwaar beschadigd door stormen of dood. Eind vorig jaar hebben we 2.681 nieuwe boompjes geplant op het terrein. Ook in het bodembos, waar we enkele jaren geleden kapten, werden afgelopen winter opnieuw bomen geplant, in totaal 5.700 stuks!”

Vragen stellen

Iedereen die met vragen zit over het Genkse bosbeheer wordt uitgenodigd om zijn of haar wandelschoenen aan te trekken om in aanwezigheid van de boswachter van het Agentschap voor Natuur en Bos een rondje te maken in de natuur. “Op 19 juni is iedereen welkom, hier op de Melberg, op 22 juni is er een avondwandeling in het Zillebos. We zullen uitleggen wat we doen, en we luisteren graag naar alle ideeën en vragen”, besluit Toon Vandeurzen.

Meest gelezen