De tuin van François staat onder water omdat de beek ernaast is overstroomd.
Radio 2

Tuin van François en Rosa uit Diest staat al een maand onder water door overstroomde beek: "Alles is kapot"

Al een maand staat de tuin van de familie Schroven uit Diest onder water. Nadat er werken geweest zijn, overstroomt de nabijgelegen Winterbeek geregeld. Daardoor komt het water in de tuin vaak tientallen centimeters hoog en duurt het enkele dagen vooraleer het weer wegtrekt. Dit keer blijft het water staan. "We hadden begin mei net alles gezaaid toen het hevig begon te regenen. Nu zijn onze bloemen en groenten allemaal rot", vertelt François Schroven.

"Het is verschrikkelijk. Ik heb er nachten van wakker gelegen en ben er echt ziek van". Al meer dan 40 jaar kweekt François groenten en fruit in zijn tuin op honderd meter van de Winterbeek in Diest. Zijn vrouw Rosa staat in de buurt bekend om haar zelfgekweekte bloemen. "Mensen kregen hier altijd bloemen mee. Nu zijn ze allemaal geruïneerd", vertelt ze. "Een jarenlange hobby die ons gewoon wordt afgenomen."

Kippen kunnen niet zwemmen

Het ergst vindt Rosa het nog voor de kippen. "We hebben 17 kippen. Die kunnen nu niet weg door het water en zitten de hele dag op een plateau. Uit pure verveling maken ze hun nesten stuk, ocharme. Ik vind het echt heel erg", klinkt het. "En kippen kunnen niet zwemmen he. Als er eentje in het water zou terecht komen, zijn ze dood. Zo simpel is het", vult haar man aan.

François ziet de situatie niet meer goedkomen. "Het water zakt heel traag, dus wat er nu stond is sowieso allemaal stuk. Maar het probleem met de overstromingen zal blijven, daar ben ik zeker van."

Rosa en François bij hun overstroomde tuin.
Radio 2

Meest gelezen