UZA breidt testcentra in Edegem en Geel uit voor vakantiegangers

Het UZA gaat zijn testcentra bij het ziekenhuis in Edegem en in Geel uitbreiden. Dan kunnen er ook mensen terecht die op vakantie willen en een PCR-test nodig hebben. Het UZA wil zo de druk op de huisartsen en bestaande testcentra verlichten. Per dag zullen zo'n 900 vakantiegangers zich kunnen laten testen en dat aantal kan nog worden uitgebreid. 

Vanaf 21 juni kunnen ook vakantiegangers zich laten testen op corona op de campus van het UZA in Edegem. Het testcentrum komt tussen de hoofdingang van het ziekenhuis en de ingang van de spoedgevallendienst. Reizigers uit de ruime regio kunnen daar binnenkort een afspraak maken voor ze naar het buitenland trekken. Ook de samenwerking met het testcentrum in Geel wordt uitgebreid.

"We vinden dat de testcapaciteit in de testcentra zo veel mogelijk voorbehouden moet blijven voor mensen met symptomen of mensen die een hoogrisicocontact hadden. Daarom hebben we beslist om bijkomende capaciteit te creëren voor reizigers", zegt medisch directeur Guy Hans. Er wordt nu volop verbouwd en personeel gezocht.

We gaan mensen de mogelijkheid bieden om een digitaal dagboek in te vullen. Ze kunnen daarin eventuele symptomen melden

Guy Hans, medisch directeur UZA

Vakantiegangers die zich bij het UZA laten laten testen, kunnen zich  bovendien ook op vakantie laten opvolgen, vertelt Hans. "We gaan mensen de mogelijkheid bieden om een digitaal dagboek in te vullen. Dat kost 2 minuten per dag. Ze kunnen daarin eventuele symptomen melden en wij kunnen dan met hen contact opnemen. Dan kunnen we eventueel al preventieve maatregelen nemen. En we kunnen er ook voor zorgen dat een besmetting zich niet te veel gaat verspreiden, wanneer iemand besmet terugkeert."

Het UZA kan dan bijvoorbeeld meteen aanraden om in quarantaine te gaan, een test vastleggen of de huisarts verwittigen. 

Daarnaast zullen ook de testbussen van het Mobiel Testteam CoBUSters vanaf de start van de zomer ingezet worden om groepen of minder mobiele mensen te testen voor hun afreis. 

De testcentra voor vakantiegangers in Edegem en Geel zullen bij de start in totaal zo'n 900 tests per dag kunnen afnemen, maar dat kunnen er nog meer worden. "In de volle piek van de zomervakantie kunnen we zeker opschalen. Het lab kan tot 4.000 tests per dag aan."

Meest gelezen