Sociaal restaurant De Variant in Sint-Niklaas

Van sociale restaurants tot sterrenrestaurants: groot deel van Oost-Vlaamse horeca gaat weer open

Heel wat Oost-Vlaamse horecazaken zijn opgelucht dat de nieuwe versoepelingen vandaag van kracht gaan, want ze mogen nu opnieuw buiten én binnen mensen ontvangen. "Het is geweldig om weer bezig te zijn", zegt verantwoordelijke Maddy Verlaekt van sociaal restaurant De Variant in Sint-Niklaas. Ook hoteluitbater Joris-Igor Houwen is tevreden, omdat hij het ontbijt niet meer naar de hotelkamers moet brengen: "Ik heb een achillespeesontsteking door al dat trappenlopen."

Vanaf vandaag mag de horeca zijn binnenruimtes weer openen. Mensen hoeven dus niet meer op terras te zitten als het regent of als het koud is. Dat is goed nieuws voor heel wat Oost-Vlaamse cafés, hotels en restaurants die nu opnieuw meer mensen kunnen ontvangen. Maar er zijn ook zaken die nog niet open waren, omdat het niet rendabel genoeg was. Voor hen voelde vandaag aan als een eerste schooldag.

We krijgen veel boekingen binnen, onze telefoon staat roodgloeiend

Joris-Igor Houwen, Uitbater van hotel ’t Moriaanhoofd in Oudenaarde

Horecazaken mogen vanaf vandaag open zijn van 5 uur tot 23u30. De eersten die kunnen profiteren van de nieuwe versoepelingen, zijn dus zaken die ontbijt serveren. Uitbater Joris-Igor Houwen van hotel ’t Moriaanhoofd in Oudenaarde is heel enthousiast dat hij zijn ontbijtbuffet weer kon uitzetten. "Ontbijt serveren op de kamers was heel vermoeiend. Voor een extra koffie moest je al snel een hele hoop extra trappen doen. Ik heb er een achillespeesontsteking aan overgehouden. Maar ik ben wel heel wat coronakilo's verloren", lacht hij. "De opluchting is enorm, want we krijgen nu ook veel boekingen binnen. De mensen zijn echt wel op zoek naar ontspanning in eigen land. Onze telefoon staat roodgloeiend."

Luister naar het gesprek met Joris-Igor Houwen bij Radio 2 Oost-Vlaanderen en lees verder:

Sociaal restaurant was 8 maanden dicht

De versoepeling is ook goed nieuws voor mensen met een laag inkomen, want zij zijn terug welkom in sociale restaurants. Daar kunnen mensen aan een verlaagd tarief een maaltijd krijgen, maar ook anderen mensen die geen steun krijgen kunnen er eten. 

Dat is ook zo in Sint-Niklaas, waar Kringwinkel Den Azalee het restaurant De Variant uitbaat. Verantwoordelijke Maddy Verlaeckt kijkt al lang uit naar deze dag. "Het is 8 maand geleden dat we nog eens open waren, dus er was wel wat werk qua voorbereiding. Maar ik vind het geweldig om terug bezig te zijn", klinkt het.

Totaalbeleving in sterrenrestaurant

En opnieuw mensen binnen kunnen ontvangen, maakt ook sterrenrestaurants gelukkig, want voor veel van die restaurants was het niet winstgevend om alleen op een terras mensen te bedienen. "Bij ons willen mensen zich helemaal onderdompelen en genieten van een totaalbeleving. Dat kan nu opnieuw", zegt zaakvoerster van het Gentse Souvenir, Joke Michiel. "Ook heel fijn dat we nu langer mogen open zijn. Want zo'n lekker eten, daar moet je je tijd voor nemen."

kasto80

Meest gelezen