Maarten Weemaes

Grasveld bij domein De Ster in Sint-Niklaas wordt voedselbos: "Meer voedseldragende bomen en struiken planten"

In Sint-Niklaas, dicht bij het provinciaal domein De Ster, wordt een voedselbos aangelegd. Een gewoon grasveld zal getransformeerd worden tot een bos vol fruitbomen en vruchtdragende planten. "Ook bedrijfstuinen zouden meer moeten inzetten op voedseldragende en eetbare planten", zegt iniatiefnemer Maarten Weemaes. 

Ook in Sint-Niklaas komt er een voedselbos, op een veld in de buurt van domein De Ster. Het idee komt van tuinaannemer Maarten Weemaes, die het gaat openstellen voor een 30-tal familieleden en vrienden. Ondanks dat het een privé voedselbos is, gaat het ook wel dienen als een educatief infopunt voor het grote publiek. "Ik hoop dat wij over 5 jaar een voorstel kunnen doen, zodat de landbouw en vooral jonge landbouwers dit ook kunnen beginnen doen", legt hij uit. 

Mensen moeten terug leren kennen welke groenten er per seizoen zijn 

Initiatiefnemer Maarten Weemaes

Lang proces

Hoewel het voedselbos nu pas wordt voorgesteld, heeft Weemaes er al veel tijd aan gespendeerd. "Ik ben al 3-4 jaar bezig met de uitwerking van dit idee", geeft hij mee. "Alleen het ontwerpen van het voedselbos nam een jaar in beslag." Als tuinaannemer wil Weemaes een bepaalde, logische volgorde in het bos steken. "Ik wou vanboven naar beneden, in alle lagen, voedsel gaan kweken, dus ik heb er zeker lang over nagedacht."

Vergeten rassen en soorten

Samen met zijn familie en vrienden zal Weemaes het voedselbos onderhouden en verder beplanten. "Nu zijn er 40 fruitbomen geplant, maar in het najaar volgen er nog eens een 50-tal", vertelt hij.  "Onder die boomgaard kunnen er andere planten geplaatst worden, zoals oude rassen die op zichzelf kunnen groeien." Naast de bomen en planten komt er ook een moestuin, op het veld dat zo'n 1.000 m² groot is, waar groenten uit geplukt kunnen worden. 

Meest gelezen