Radio 2

Versoepelingen in West-Vlaanderen: “Eindelijk mogen we de mensen weer soigneren, daarvoor zijn we gemaakt”

Cafés, restaurants, hotels, bioscopen, publieke sauna’s en subtropische zwemparadijzen mogen weer open na een maandenlange lockdown. 9 juni, het voelt voor veel mensen aan als een bevrijdingsdag. Het zonnige weer is nu ironisch genoeg na een kille meimaand niet altijd in het voordeel van enkele van sectoren, maar zonder uitzondering zijn alle uitbaters bijzonder opgelucht en enthousiast. 

De cafés en restaurants konden al een maand warmdraaien op hun terras. Maar voor de meeste sterrenrestaurants was dit te ingewikkeld voor hun fijne keuken en deden ze dit niet. Voor sterrenrestaurant Castor in Beveren-Leie bij Waregem is de heropening extra bijzonder. In januari kreeg dat restaurant een tweede Michelinster. Vandaag komen daar dus voor het eerst weer gerechten op de tafels en daar kijkt chef-kok Maarten Bouckaert enorm naar uit. “Dit is wat we goed kunnen hé. Daarvoor zijn we gemaakt: lekker eten maken, de mensen goed bedienen en soigneren. In onze ogen heeft het te lang geduurd. Maar het wordt nu heel speciaal, want weer openen met die 2 sterren is echt uniek.”

Ook in het 2-sterrenrestaurant De Jonkman in Brugge zien ze het helemaal zitten. Filip Claeys had door het zonnige weer zijn terras toch al enkele dagen geopend. Maar hij is opgelucht dat zijn gasten opnieuw binnen kunnen eten. “Het weer was veel te onvoorspelbaar. Maar de vele reservaties zijn echt hartverwarmend. De mensen zijn ons duidelijk niet vergeten. Ik ben er van overtuigd dat echt iedereen er naar uitkijkt om opnieuw te kunnen tafelen. Het maakt niet uit op welk niveau dat is”, besluit hij.

“Eindelijk weer normaal sociaal contact”

Hotels zijn al maanden weer open, maar dat was onder strenge voorwaarden. Ook die zijn sinds vandaag een stuk soepeler geworden. Het personeel van het Ibis hotel in Zeebrugge is vooral opgelucht omdat het sociaal contact weer “normaal” wordt. De vroege vogels aan het ontbijtbuffet werden er op een heel enthousiaste “goedemorgen” getrakteerd door Caroline. “Ik heb hier enorm naar uitgekeken, want dat maakt een groot verschil.” Toch was nog niet iedereen op de hoogte van de opening van de eetzaal. “Een Frans koppel was verbaasd dat ze niet meer op hun kamer moesten eten”, lacht ze.

Voor nachtreceptionist en ook barman Yannick Schoonbaert betekenen de versoepelingen een wereld van verschil. “Ik kon enkel nog de receptie doen. Daardoor was het een stuk saaier. Als de bar open is, ben ik daarmee al bezig tot 1 uur. Ik kijk er echt naar uit om weer met iedereen een babbeltje te kunnen doen. Van de zeekapitein tot mensen die een evenement komen bezoeken. En waar ik nog het meest naar uitkijk: minder “champetteren”, lacht hij. Ik moest klanten die iets wilden drinken op hun kamer drank weigeren omdat we na 20 uur echt niets meer mochten serveren. Nu zal ik enkel nog de boeman moeten spelen als de bar sluit om 23.30 uur. Ik ben er dus nog niet helemaal vanaf”, grinnikt hij. 

Iets te goed weer

Het was lang wachten op een zonnige lente, maar voor sommige sectoren is de timing van de heropening niet ideaal. Toch heeft Els Verhelst van bowlingzaal “De goe smete” in Koekelare, er zeker veel zin in. “Het weer is eigenlijk te goed voor ons op dit moment. De scholieren hebben nu ook examens. Hopelijk komen ze hier ontspannen tussen het blokken door. Maar we zien het wel zitten hoor. Onze competitiespelers komen sowieso langs. Wij waren al gesloten sinds 19 oktober. We hebben toch een beetje werk gehad, want bijna elke maand moesten we onze machines testen en eens goed laten draaien”, zegt ze. 

Doopsuiker voor de hergeboorte

De heropening van de publieke sauna’s is door het mooie lenteweer ook niet perfect getimed, “maar de vaste klanten hebben al volop geboekt”, zegt Ann Bossier van sauna Caldare in Torhout.

“We zijn enorm gelukkig”, zegt ze. “We zijn zelfs zo opgetogen dat we onze klanten vandaag een ludiek cadeautje geven. Ze krijgen doopsuiker, want onze zaak is vandaag herboren”, lacht ze. Dat mag je vrij letterlijk nemen, want in de gedwongen pauze is het saunacomplex veranderd. “We hebben nu een gloednieuw terras waar onze bezoekers iets kunnen eten. Tijdens de vorige lockdown hadden we alles al opnieuw geschilderd. We zijn er echt trots op”, zegt Bossier.

Anders dan bij de heropening vorig jaar mag nu alles weer open. “Ook de jacuzzi. Enkel over de opgietsessies is er nog geen duidelijkheid. “We zijn het enige land in Europa waar daarover niets is beslist, maar we hebben er een goed oog op.” 

Naast je kleren, mag ook het mondmasker weggelaten worden. “Maar niet als je van de ene ruimte naar de andere gaat. Uiteraard wel in alle baden, sauna’s en douche”, besluit Bossier. 

Propere aquariums

Ook de dierentuin Sea Life in Blankenberge opent na 7 maanden terug de deuren. Alle aquariums zijn opgeblonken en er zijn ook een honderdtal nieuwe vissen. Sea Life heeft een binnen- en buitengedeelte, “maar het was niet rendabel genoeg om enkel buiten te openen”, zegt Michelle Hoeneveld. “We zijn in totaal 220 dagen gesloten geweest. We keken dus héél lang uit naar deze dag. We zijn echt superblij.”  

Meest gelezen