Videospeler inladen...

BEKIJK - Weer naar de kermis, fitness, concert en het werk, zo zag deze dag van versoepelingen eruit: "De stad herademt"

Een koffietje binnen in een koffiebar, gewichten heffen in de fitness, na lange tijd een eerste vergadering samen op het werk of van de glijbaan roetsjen in een waterpretpark: vanaf vandaag kan en mag het opnieuw. VRT NWS trok door het land om te kijken hoe de nieuwe versoepelingen beleefd werden. 

Klokslag 7 uur openen de deuren van sportclub Het Eiland in Antwerpen. De heropening van de fitness brengt meteen veel sportieve zielen op de been. "Deze ochtend zijn er veertig reservaties", lacht Kristien Vorsters. "Het voelde als Sinterklaas, ik was al wakker om half 6."

Bekijk hier hoe de eerste pull-ups en gewichten beleefd werden: 

Videospeler inladen...

Ook bij koffiebar Cuperus zijn ze uitgelaten. Vanaf vandaag mogen ze opnieuw binnen koffietjes serveren. Dat hebben ze gemist. "Wij zijn tussendoor gesloten geweest voor takeaway, dus hebben enorm veel zin om te herbeginnen. Het is lastig om de warmte en gezelligheid van een koffiebar zo lang te moeten missen, ook ons personeel zat thuis, dus het werd tijd", klinkt het bij barmanager Nathalie Hannes. 

Klant Doris Van Boxem komt speciaal langs, om de horeca te steunen. "Het is leuk dat er een vooruitzicht is, dat er wat meer kan, en dat het gezellige en zorgeloze wat terugkomt. Daar kijk ik naar uit."

Bekijk hier hoe er genoten wordt van die eerste koffie binnen: 

Videospeler inladen...

In Plopsaqua in Landen mogen bezoekers vanaf nu weer van de glijbanen genieten. Het gloednieuwe zwembad mocht zes maanden geleden zijn deuren openen, maar alleen voor mensen die een baantje kwamen trekken. Nu kunnen ze hun glijbanen tonen. "Eindelijk", klinkt het. 

Bekijk hier hoe het nieuwe zwembad eruitziet: 

Videospeler inladen...

Naast de vreugde komt er ook stress kijken bij een heropening. Vraag maar aan Davy, de uitbater van restaurant Veranda. De terrassen zijn natuurlijk al een maand open, maar voor hem was dat niet haalbaar. "Het was te slecht weer, ik wist niet hoeveel producten te bestellen."

Hij hoopt nu dat zijn restaurant open is én blijft. "De komende 4,5 weken zitten we al bijna volzet. Het loopt als een trein. Mensen hebben er zin in en wij ook."

Bekijk hier hoe restaurantuitbater Davy deze eerste dag beleeft:

Videospeler inladen...

Het telewerken wordt stilaan afgebouwd. Vanaf vandaag mogen werknemers maximaal één dag per week naar kantoor. Bij adviesbureau BDO houden ze voor het eerst in een jaar tijd een vergadering óp het werk. Onwennig, maar wel leuk, beschrijven de collega's het. "Een heel fijn weerzien", lachen ze. "Het is allemaal wat minder artificieel dan voorheen."

Toch is niet iedereen even enthousiast om opnieuw naar kantoor te gaan. "Het grotsyndroom geldt ook op de werkvloer", klinkt het. In dit artikel verklaren we hoe het komt dat sommigen niet konden wachten om opnieuw naar hun werk te gaan, terwijl anderen liever zouden blijven telewerken. 

Bekijk hier hoe ze hun eerste vergadering beleefden: 

Videospeler inladen...

Vanaf vandaag mogen cafés en restaurants hun gasten weer binnen ontvangen. Je mag maximaal met vier aan een tafel en een mondmasker is verplicht als je de tafel verlaat. Aan de toog mag je niet zitten. 

Café-uitbaters Sonja Vreven van Café Sonja en Luc Leroy van Café Meng in Genk zijn alvast heel blij met de nieuwe maatregels, al zitten mensen door het mooie weer momenteel nog vooral buiten. 

Bekijk hier hoe Genkse café-uitbaters Sonja en Luc deze dag beleven:

Videospeler inladen...

Bioscopen zijn weer open. Goed nieuws voor Jan-Willem Van Eemeren, van de stadsbioscoop Cinema Cartoons in Antwerpen. Al is het nog even wennen. “Het voelt een beetje als de eerste schooldag na zeven maanden sluiting. Het is echt weer van nul beginnen. Maar het is een heel fijn gevoel om de poorten te mogen openen en mensen te ontvangen."

Bekijk hier "de eerste schooldag" van bioscoopuitbater Jan-Willem:

Videospeler inladen...

De Kathedraal van Antwerpen zorgde voor livestreams de afgelopen maanden om de gelovigen toch te bereiken. Nu de versoepelingen ingaan, verwelkomen ze opnieuw fysiek gelovigen.

"Dit voelt goed", zegt bisschop Johan Bonny. "We hebben hier heel lang op moeten wachten. Eindelijk kunnen we weer samenkomen. De stad herademt. Het is net als na een grote storm alles netjes opkuisen en opnieuw beginnen."

Bekijk hier de eerste fysieke viering in de Kathedraal van Antwerpen met een reactie van bisschop Bonny:

Videospeler inladen...

Ook gelovige Benedicte was blij om terug fysiek naar de viering te kunnen komen, vooral omdat ze het sociaal contact gemist heeft:

Videospeler inladen...

In Ronse zetten ze, als een van de eersten van het land, van vandaag tot 20 juni de zomerkermis op de Grote Markt. En die trekt al mensen aan.

De kermis wordt volledig omsloten met dranghekken om maximaal 400 bezoekers toe te laten. Er zal mondmaskerplicht gelden en toezicht worden uitgeoefend op de naleving van de coronamaatregelen. Net als de horeca sluit de kermis om 23.30 uur.

Bekijk (en beluister) hier het kermisplezier in Ronse:

Videospeler inladen...

Het zomerplan dat vandaag begint, laat ons toe om wat meer te genieten van onze vrije tijd. Ook van cultuur. De cultuursector gooit vandaag de deuren weer open. In de Roma in Antwerpen, die bijna vijftien maanden gesloten was, waren de eerste bezoekers deze middag de vrijwilligers die het cultuurcentrum al vijftien jaar mee draaiende houden. Ze werden getrakteerd op een concert van Wannes Cappelle.

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

In het Antwerpse Schipperskwartier is deze week 80 procent van de kamers van sekswerkers gereserveerd. Na zeven maanden sluiting zijn vooral de vaste klanten vandaag op post. "Het is wat emotioneel. Het is vreemd na zo'n lange tijd, maar ik voel me goed", klinkt het.

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Alle versoepelingen van het Zomerplan kan je hier nalezen. 

Meest gelezen