BELGA

Voorzitter raadkamer in zaak-Sanda Dia zet geen stap opzij na wrakingsverzoek, kwestie gaat nu naar hof van beroep

De voorzitter van de raadkamer in de zaak-Sanda Dia gaat niet in op het wrakingsverzoek tegen haar en zet dus geen stap opzij. Maandag moest de raadkamer in Hasselt beslissen wie van de 18 Reuzegommers zich moeten gaan verantwoorden voor de strafrechter. Maar een van de advocaten diende net voor die zitting een wrakingsverzoek in tegen de voorzitter van de raadkamer, waardoor de zitting werd uitgesteld. Het hof van beroep in Antwerpen moet nu binnen de 8 dagen beslissen of de voorzitter al dan niet kan aanblijven.

Al na een goed kwartier kwam het leger advocaten maandag al weer buiten, aan de rechtbank in Hasselt. Om 14 uur stond de raadkamer in de zaak-Sanda Dia gepland. Die raadkamer moest beslissen wie van de 18 Reuzegommers wordt doorverwezen naar de strafrechter. Maar Joris Van Cauter, een van de advocaten van de Reuzegommers, diende een wrakingsverzoek in tegen de voorzitter, waardoor de zitting werd geschorst en uitgesteld.

Die voorzitter zou, bij monde van de griffier, hebben laten verstaan dat ze de zaak ging behandelen, terwijl Van Cauter onder andere nog bijkomende onderzoeksdaden of uitstel wilde vragen, wat volgens hem wijst op vooringenomenheid. 

Van Cauter wil de voorzitter dus wraken en laten vervangen, omdat ze niet neutraal zou zijn.

Bekijk hier een overzicht van de zaak in 1 minuut en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Hof van beroep

De bal kwam dan eerst in het kamp van de voorzitter zelf te liggen. Ze kreeg volgens de procedure 48 uur de tijd om te beslissen of ze al dan niet zou aanblijven. Het parket van Limburg laat in een korte mededeling weten dat de voorzitter besliste om aan te blijven, en dus geen vrijwillige stap opzij te zetten. 

Daardoor wordt de wrakingskwestie nu overgemaakt aan het parket-generaal, dat de zaak voor het hof van beroep in Antwerpen zal brengen. Dat moet binnen 8 dagen beslissen of de voorzitter kan aanblijven, of dat ze vervangen moet worden. Het hof van beroep zal ook alle betrokken advocaten optrommelen of toch op zijn minst vragen hun opmerkingen over te maken.

Advocaat Sven Mary na de zitting van de raadkamer maandag, geflankeerd door de familie Dia, die hij vertegenwoordigt.

Als het hof van beroep beslist om de voorzitter te laten zitten, kan er in principe tegen die beslissing cassatie worden aangetekend (niet tegen de grond van de zaak, wel tegen eventuele procedurefouten), al is de wettelijke regeling daarover voor interpretatie vatbaar. Op 28 juni staat alvast een nieuwe zitting van de raadkamer (al dan niet met een andere voorzitter) gepland, al is het op dit moment niet duidelijk of die datum gehaald zal worden.

Meest gelezen