Archiefbeeld van De Blaarmeersen
Alexander Dumarey

Strandzone van recreatiedomein Blaarmeersen in Gent ontruimd na grote vechtpartij, 2 mensen opgepakt

De politie heeft de strandzone van het recreatiedomein Blaarmeersen in Gent ontruimd na een grote vechtpartij. Rond iets na 18 uur gingen enkele jongeren met elkaar op de vuist. Twee mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis, en er zijn twee mensen opgepakt, bevestigt de Gentse politie. Vorige zomer waren er al af en toe schermutselingen tussen jongeren in de Blaarmeersen. De stad zit morgen met de politie samen om te bekijken of er extra maatregelen moeten komen. 

"Rond kwart over 6 kreeg ik de melding dat er een grote vechtpartij was uitgebroken op het strand van de Blaarmeersen", legt schepen van Sport Sofie Bracke (Open VLD) uit, bevoegd voor het recreatiedomein. "Er was al heel de namiddag een broeierige sfeer met groepjes jongeren die de redders uitdaagden en dat is dan ontaard in een vechtpartij. Er zijn toch een tiental combi's ter plekke gekomen en de politie heeft dan de strandzone ontruimd en afgesloten. Er zijn ook enkele ambulances gekomen." 

Er waren heel wat Franstalige groepen jongeren. Ik denk dat een probleem van vorig jaar zich nu herhaald heeft

Schepen Sofie Bracke

Woordvoerder Bart De Cocker van de Gentse politie laat weten dat "er uiteindelijk twee mensen overgebracht werden naar het ziekenhuis, waaronder een lid van de security. Er werden ook twee mensen opgepakt. Er doen geruchten over het gebruik van messen, maar volgens onze informatie is er niemand neergestoken."

Stad Gent gaat donderdag bijkomende maatregelen voorstellen, bekijk het verslag uit het "Laat journaal" hier:

Videospeler inladen...

Gekend probleem?

Het was de eerste keer dat de zwemzone in Blaarmeersen voorzien was van redders, en dus officieel open was. Afgelopen zomer waren er heel wat problemen met groepjes jongeren die uit Brussel en Frankrijk kwamen afgezakt naar Blaarmeersen, en er vaak voor onrust zorgden. "Ik weet niet wat er precies gebeurd is, maar ik ben er zelf enkele uren geweest vanmiddag en ik zag toch heel wat grote groepen Franstalige jongeren, uit Brussel, maar ook uit Frankrijk. We vermoeden dat er een deel van het probleem van vorig jaar zich nu herhaald heeft", aldus Bracke. De Gentse politie vermoedt op dit moment ook dat het gaat over Brusselse jongeren. "We hebben de grote groep gevraagd om naar het station te gaan en naar Brussel terug te keren. Ze zijn te voet gegaan en we hebben politie gezet op verschillende punten op dat traject. De spoorwegpolitie werd verwittigd", aldus politiewoordvoerder Bart De Cocker.

Een grote groep Brusselse jongeren is onder politiebegeleiding naar het station gestapt

Politiewoordvoerder Bart De Cocker

Vorige zomer werd de regel ingevoerd dat Oost-Vlamingen altijd en gratis binnen mogen op de strandzone, en dat er maar een derde niet Oost-Vlamingen wordt toegelaten. Mensen die niet uit Oost-Vlaanderen komen, moeten reserveren en ook 1 euro betalen. "Het is niet duidelijk hoe de jongeren dan toch op de strandzone zijn geraakt, maar mogelijk zijn ze langs het water naar de strandzone gekomen of over hekken geklommen", besluit Bracke.

Morgen zit ik samen met politie en de uitbater om bijkomende maatregelen te nemen

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD)

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) houdt het bij een korte mededeling. "Ik tolereer zoiets echt niet, de Blaarmeersen is een plek voor familie, niet voor amokmakers. Ik zit morgen samen met de politie en beheerder van het domein om bijkomende maatregelen af te spreken en te nemen." 

Meest gelezen