Vrienden Sanda Dia getuigen na uitstel proces: "Ik heb op een feestje oog in oog gestaan met een Reuzegommer"

De kans is groot dat het pas na de zomer duidelijk wordt of en wanneer er een proces komt over de dood van Sanda Dia, de student die twee jaar geleden stierf bij een uit de hand gelopen doop. Voor de vrienden van Sanda Dia is dat een bittere pil. Twee van hen, Lucas Serrien en Robrecht Cleiren, getuigen in het "Laat journaal".

Op maandag 7 juni was het eindelijk zover. Dan kwam de raadkamer in de rechtbank in Hasselt samen om te beraadslagen of en wanneer er een proces zou komen rond de dood van de student Sanda Dia. Maar volgens één van de advocaten maakte de voorzitter van die raadkamer een fout en kon die niet meer objectief oordelen. Nu moet dat onderzocht worden en komt er op die manier nogmaals uitstel. Dat weegt zwaar door bij de vrienden van Sanda Dia. "Na twee en een half jaar verder staan we nog niet verder en dan is het heel teleurstellend om dit nieuws te lezen", zegt Robrecht Cleiren.

Hoe reageerden Lucas Serrien en Robrecht Cleiren op het nieuws van het uitstel? Bekijk het fragment uit het "Laat journaal" (en lees daarna voort):

Videospeler inladen...

Ik denk dat ze elke wettelijke manier zullen gebruiken om het proces zo veel mogelijk uit te stellen

Robrecht Cleiren

Vandaag kwamen vijf vrienden, waaronder Lucas Serrien en Robrecht Cleiren, samen bij het graf van Sanda Dia. In de vriendengroep was Dia zowat de lijm die iedereen samen hield. Daarnaast bracht hij ook mensen samen. Lucas en Robrecht waren nog geen hechte vrienden, maar daar is nu verandering in gekomen. "Dat is een cadeau dat Sanda aan ons heeft gegeven". Met de familie en vooral de vader van Sanda Dia hebben de vrienden intens contact. "Wij herkennen heel veel van Sanda in zijn papa."

Wat voor een persoon was Sanda Dia? Bekijk het fragment (en lees daarna voort):

Videospeler inladen...

Net zoals de leden van Reuzegom studeren Serrien en Cleiren aan de KU Leuven. Daar zijn ze ook eerder oog in oog komen te staan met enkele leden van Reuzegom. "Ik heb ooit op een homeparty oog in oog gestaan met één van de Reuzegommers", zegt Serrien. "Ik vroeg aan hem om me te vertellen wat er gebeurd was, maar hij hield zijn lippen stijf op elkaar. Omdat hij waarschijnlijk moest zwijgen".

Komen ze soms ook Reuzegommers tegen? En hoe reageren ze dan? Bekijk het fragment (en lees daarna voort):

Videospeler inladen...

Ik vroeg aan hem om me te vertellen wat er gebeurd was, maar hij hield zijn lippen stijf op elkaar

Lucas Serrien

Dit jaar studeren Lucas Serrien en Robrecht Cleiren af. Dat zal dan ook een eerbetoon zijn aan hun vriend, want normaal zou Sanda ook afstuderen. "Ik studeerde samen met Sanda. Wij spraken vroeger over de proclamatie en het feit dat we dat samen gingen bereiken", zegt Serrien. "Nu ga ik daar staan zonder Sanda, maar met hem in mijn hart."

Is afstuderen een eerbetoon aan Sanda Dia? Krijgt hij een plekje op de diploma-uitreiking? Bekijk het fragment uit het "Laat journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen