In Wallonië zijn alle uitnodigingen voor eerste coronaprik de deur uit: groot verschil met Vlaanderen, hoe komt dat?

In Wallonië zijn alle vaccinuitnodigingen voor de 18-plussers verstuurd. Dat betekent dat als alles goed loopt, iedereen begin juli de kans gekregen heeft om een eerste coronaprik te krijgen. Het verschil met Vlaanderen is groot, maar hoe komt dat? 

De vaccinatieteller staat momenteel op 5.189.472. Zoveel mensen in ons land hebben al een eerste prik gekregen. Maar of je al aan de beurt bent, verschilt sterk per gemeente én per landsdeel. Knokke-Heist, Veurne of Diksmuide kon vorige week al uitnodigingen sturen naar 33-jarige inwoners. In andere gemeenten kregen vorige week de vijftigers nog maar hun uitnodiging. In Wallonië is het verschil nog groter: daar zijn alle uitnodigingen voor alle 18-plussers vandaag de deur uit. 

"Normaal zal iedereen die wil begin juli gevaccineerd zijn in Wallonië", klinkt het bij microbioloog Emmanuel André in "De ochtend".  

ROBIN UTRECHT

Hoe komt het dat er zo'n groot verschil is met Vlaanderen? "Daar zijn verschillende redenen voor", legt André uit. Ten eerste is er de vaccinatiebereidheid. "We zien dat de vaccinatiegraad iets hoger is in Vlaanderen. Omdat er iets minder ouderen in Wallonië een vaccin willen, is het gevolg nu dat er meer vaccins beschikbaar zijn voor de jongere leeftijden in Wallonië."

Lees verder onder de grafiek: 

De volgende groep die aangesproken wordt, is meteen ook een hele brede groep. "Er is een strategie om de meest actieve mensen te vaccineren, om de jongere mensen, de amateursporters de kans te geven om zo snel mogelijk een vaccin te krijgen."

Er is nog veel werk aan de winkel, maar we gaan in de goede richting

Emmanuel André - microbioloog

Om zo veel mogelijk mensen aan te sporen om toch een vaccin te nemen, worden er heel wat initiatieven op poten gezet. "Een ervan is revax, waarbij mensen een tweede kans krijgen om zich toch in te enten. Daarbij zien we dat er nu toch veel mensen bereid zijn om gevaccineerd te worden, wanneer ze zien dat collega's of vrienden hun vaccin krijgen. Zo'n tweede moment, een tweede kans geeft ons meer flexibiliteit." 

Ter vergelijking: in Vlaanderen ligt momenteel geen plan op tafel om mensen een tweede keer uit te nodigen, daar zullen vaccinweigeraars zélf de eerste stap moeten zetten. Naast die tweede kans worden er in Wallonië ook meer specifieke acties ondernomen, zoals dagen zonder afspraak of een marathonvaccinatiesessie voor amateursporters. 

Op die manier hoopt André dat de vaccinatiegraad overal hoog genoeg is om de groepsimmuniteit te bereiken. "We hopen dat we week na week dichter komen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar we gaan in de goede richting."

Joris Moonens: "We onderzoeken of het juridisch mogelijk is vaccinweigeraars nieuwe uitnodiging te sturen"

Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid erkent dat Vlaanderen nog lang niet alle mensen ouder dan 18 een uitnodiging heeft gestuurd en bevestigt op zijn beurt dat dit voor een groot stuk komt omdat de vaccinatiebereidheid in Vlaanderen hoger ligt dan in Wallonië.

"In Vlaanderen hebben we een traditie dat mensen zich goed laten vaccineren en dat is ook zo bij COVID-19", zegt hij. "We kunnen rekenen op Vlamingen met gezond verstand die "ja" zeggen tegen het vaccin. Zo hebben we een erg grote vaccinatiegraad bereikt in alle groepen die al aan bod zijn gekomen. Dat betekent dat andere groepen iets langer op hun uitnodiging moeten wachten."

"Daarnaast verschilt ook de manier van uitnodigen. In Vlaanderen krijgen mensen een uitnodiging in volgorde van leeftijd (van oud naar jong) en meestal met een vaste datum. Precies die aanpak leidt ertoe dat we een hoge vaccinatiegraad hebben bij mensen ouder dan 65 en bij mensen met onderliggende aandoeningen. Net zij hebben het meeste risico op ziekenhuisopname of overlijden bij een covidbesmetting."

Nieuwsbrief

Ook Vlaanderen is van plan om mensen die niet op hun eerste uitnodiging zijn ingegaan een nieuwe uitnodiging te sturen, maar dat kan niet bij iedereen zomaar. "Wie haar, zijn of hun uitnodiging niet uitdrukkelijk heeft geweigerd, kunnen we automatisch een nieuwe brief sturen. We zullen die bijwerken om zoveel mogelijk mensen alsnog over de streep te trekken."

Bij wie haar, zijn of hun coronavaccin wél uitdrukkelijk heeft geweigerd bij de eerste uitnodiging, ligt dat anders. "Die mensen hebben expliciet aangegeven dat ze geen vaccin willen. We bekijken of het juridisch is toegelaten om ook die mensen spontaan een nieuwe uitnodiging te sturen. Zij hebben zich immers uitgeschreven, zoals je je ook op een nieuwsbrief kan uitschrijven. Mogelijk zullen zij zich eerst weer moeten inschrijven en te kennen geven dat we hen een nieuwe uitnodiging mogen sturen."

Meest gelezen