Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja vergelijkt situatie in haar land met de Praagse Lente van 1968

De leidster van de Wit-Russische oppositie in ballingschap Tichanovskaja heeft in Tsjechië de situatie in haar land vergeleken met de onderdrukking van de Praagse Lente van 1968 door Sovjettroepen. Tegelijk riep ze op om de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko te laten berechten door een internationale rechtbank.

De Tsjechische hoofdstad Praag heeft de rode loper uitgerold voor Svetlana Tichanovskaja. Ze kon er een toespraak houden tot de Senaat en werd kreeg openlijk steun van de Tsjechische president Milos Zeman en premier Andrej Babis. President Zeman wenste haar overigens "de overwinning in de strijd tegen de laatste dictator van Europa (Loekasjenko)". 

De repressie in Wit-Rusland is een terreur die we niet meer meegemaakt hebben sinds het stalinisme

Svetlana Tichanovskaja

"We mogen niet toestaan dat dictators de geschiedenis schrijven", zo stak Tichanovskaja van wal in het Tsjechische parlement. Ze riep de westerse landen op om meer gerichte sancties te treffen tegen toplui en bedrijven die banden hebben met het Wit-Russische regime en herhaalde haar eis voor eerlijke en transparante verkiezingen als uitweg uit de crisis.

Tichanovskaja zag ook een parallel tussen de situatie in Wit-Rusland nu en die bij het neerslaan van de Praagse Lente in 1968. Toen beweerde de Sovjet-Unie verkeerdelijk dat het de Tsjechoslovaakse leiders waren die gevraagd hadden om een militaire interventie van het communistische Warschaupact in hun land, wat uiteraard niet waar was. Vandaag beweert het regime van Wit-Rusland dat de piloot van het afgeleide Ryanair-vliegtuig op eigen verzoek in Minsk wilde landen, waar de dissident Roman Protasevitsj gedwongen van het vliegtuig werd gehaald.

Tichanovskaja wil ook dat de Wit-Russische leider Loekasjenko voor de brutale repressie van het volksprotest in zijn land berecht wordt voor een internationale rechtbank. 

Svetlana Tichanovskaja was de presidentskandidaat van de oppositie bij de verkiezingen van vorig jaar. Ze beweert dat ze die gewonnen heeft, maar Loekasjenko erkent dat niet. Ze is nadien met haar kinderen naar de Baltische EU-staat Litouwen gevlucht, waar ze nu woont en het verzet tegen Loekasjenko internationaal verder zet. Haar echtgenoot zit nog in de cel in Wit-Rusland.

Meest gelezen