Zoo Antwerpen krijgt wilde vos maar niet te pakken, mogelijke prooien worden beschermd

In de Zoo van Antwerpen loopt sinds enkele maanden een wilde vos rond, en de medewerkers zijn er nog niet in geslaagd het dier te vangen. Ondertussen worden mogelijke prooien goed beschermd. De beverrat bijvoorbeeld, is tijdelijk naar een veiligere plek in het nijlpaardenverblijf verhuisd.

"Ongeveer een half jaar geleden hebben we voor het eerst sporen van de vos ontdekt", vertelt coördinator dierenzorg Jan Dams bij Radio 2 Antwerpen. "We vonden uitwerpselen en we vonden eenden, ganzen en duiven die hij te pakken had gekregen. Daarna hebben we hem ook op de camerabeelden gezien."

De Zoo heeft dan meteen gekeken welke dieren mogelijk ten prooi konden vallen aan de vos en extra bescherming geplaatst. "We hebben onder andere extra elektrische draad gezet, gaas in de grond gegraven en sommige dieren zetten we 's avonds speciaal binnen om de vos geen kans te geven", zegt Dams. De beverrat kreeg zelfs een tijdelijk nieuw verblijf in het gebouw van de nijlpaarden.

De vos is echt heel sluw, die beschrijving is zeker niet uit de lucht gegrepen

coördinator dierenzorg Jan Dams

Is het dan niet gemakkelijker om de vos gewoon te vangen? "Dat is echt gemakkelijker gezegd dan gedaan. De vos is heel sluw, die beschrijving is dus zeker niet uit de lucht gegrepen. We proberen hem wel te lokken en te vangen en er staan ook speciale vallen die we hebben aangevraagd, maar hij omzeilt ze elke keer opnieuw."

De Zoo heeft geen vos in gevangenschap, en als ze dit exemplaar kunnen vangen, gaan ze hem ook niet houden. "Dan zetten we hem mooi weer in de natuur", lacht Dams.

Meest gelezen