10 jaar geleden werd Ned Stark onthoofd: "Plots was niemand nog veilig in "Game of thrones""

"Hij was de eerste en maakte de weg vrij voor nog meer choquerende overlijdens in "Game of thrones". Het laten sterven van hoofdrolfiguren werd zo een van de meest gebruikte manieren om de kijkers wakker te houden. Na Ned Stark bleek niemand meer veilig, hoe belangrijk hij of zij ook voor het verhaal mocht zijn." Wie de boeken van George R.R. Martin niet gelezen had, zat 10 jaar geleden met open mond en vol afgrijzen te kijken naar de onthoofding van Ned Stark, toen een van de sympathiekste figuren in "Game of thrones". Het werd een van de drukst bekeken afleveringen van het eerste seizoen en de compleet onverwachte wending droeg zeker bij tot het gigantische succes van vele seizoenen later.

Volgens cultuurwebsite Screenrant was de dood van Eddard 'Ned' Stark, voor de ogen van zijn dochters en op bevel van King Joffrey ("Bring me his head!"), ook al was er de belofte dat zijn leven gespaard zou blijven, verder zo verrassend "omdat het tegen elke regel van televisie inging, namelijk om een geliefd personage, dan nog gespeeld door een belangrijk acteur zoals Sean Bean, niet te laten meespelen tot het einde van een seizoen."

Maar in de 9e aflevering van het eerste seizoen, uitgezonden op 12 juni 2011, was het dus 'over and out' voor de patriarch van het Huis Stark. Een afscheid dat door de toen al vele fans als "hartverscheurend" werd omschreven. En het deed nieuwsmagazine Time besluiten: "In deze serie mag je vanaf nu niets nog als vanzelfsprekend nemen."

Tv-recensent James Hibberd: "Zoiets doe je toch niet. Je zoekt toch geen vedette om die rol te spelen, maakt hem dan een belangrijk deel van je marketingstrategie door hem op posters in bushokjes en tijdschriften aan te prijzen en de kijkers intens met zijn verhaal te doen meeleven, om hem dan 9 afleveringen verder te dumpen, enkel en alleen om het verhaal een beetje interessanter te maken." (Entertainment Weekly, juni 2011)

Sean Bean: "Het was horror en ongeloof, omdat Joffrey van gedachten veranderd was. En tegelijkertijd was er berusting en het feit dat hij zich realiseerde dat hij zijn dochter Arya voor de laatste keer zou zien. Ik dacht aan al die dingen tegelijk, niet alleen aan: "Oh nee, ze gaan hier mijn hoofd afhakken." Al die gevoelens maakten dat moment tot wat het geworden is." (Entertainment Weekly, januari 2021)

"Uiteindelijk werd het een erg aandoenlijke scène, met heel veel emotie en pathos." (Entertainment Weekly)

Ik ben er trots op dat ik Ned Stark mocht spelen

"Ik wist vooraf dat ik maar enkele afleveringen zou meedraaien. Als een bekend auteur de plot zo geschreven heeft, kan ik daaraan natuurlijk niets veranderen. Ook al zou ik langer willen meedoen. Maar de opbouw naar Neds dood was ronduit geweldig en vooral choquerend. Wat kan je als acteur nog meer vragen?" (Vulture, april 2019)

"Het was een fantastische rol om te spelen. Hij was een van de weinige mannen met een goed karakter, met principes, met waarden, met een besef van goed en kwaad in die wereld waarin iedereen achterbaks is en elkaar het leven zuur maakt. Aan zijn rechtschapenheid konden velen zich optrekken. Ik ben er trots op dat ik Ned Stark mocht spelen." (Huffington Post, maart 2018)

Na de dood van Ned Stark werd er veel gespeculeerd over de laatste woorden die hij fluisterde, net voor hij onthoofd werd. Er doken allerlei fantheorieën op, dat zijn laatste woorden "valar morghulis" waren, dat alle mensen moesten sterven. Of, "I kept my promise", over zijn vermeende bastaardzoon Jon Snow. Of was het een oproep aan zijn kreupele zoon Bran, die almaar belangrijker in het verhaal zou worden.

Sean Bean: "Eigenlijk had ik er geen idee van of in die tijd er al zoiets als religie bestond. Maar ik dacht: "Wat doe je in zo’n situatie? Toch wel een gebedje prevelen, niet? Je mompelt nog iets en probeert rustig te blijven. Meer kan je niet doen. Je weet immers dat er niets anders zal gebeuren dan dat je hoofd zal rollen." (Huffington Post, mei 2018)

De rol van Ned Stark leverde Bean alvast een nominatie voor een Saturn Award op, maar hij moest de prijs in de categorie "Beste acteur" laten aan Bryan Cranston uit "Breaking bad". "Bovendien heeft deze rol me veel andere rollen opgeleverd waarbij ik moet paardrijden. Rollen van behaarde mannen op paarden met bontjassen, zwaarden en een baard", zou Bean later ook nog grappen.

Tien jaar geleden zorgde de intussen 62-jarige Bean, in 2018 nog winnaar van een BAFTA TV Award voor zijn rol in de tv-serie "Broken", alvast voor een "iconisch tv-moment":

Meest gelezen