Aung San Suu Kyi in Myanmar nu ook aangeklaagd wegens corruptie, riskeert 15 jaar cel

In het Aziatische land Myanmar (Birma) is de afgezette regeringsleider en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi ook aangeklaagd voor corruptie. Het is de zwaarste aanklacht tegen haar vanwege de militaire junta. Tot nu toe was ze enkel beschuldigd van relatief kleine vergrijpen, op een inbreuk op de staatsveiligheid na.

Er lopen nu in totaal al zes aanklachten tegen Aung San Suu Kyi (ASSK) sinds ze begin februari als regeringsleider was afgezet door het leger. Aanvankelijk ging het om kleine vergrijpen zoals het illegaal bezit van walkie talkies, waarop slechts korte gevangenisstraffen staan. Wel ernstiger was een aanklacht onlangs over inbreuken tegen de staatsveiligheid, waarvoor ASSK 14 jaar cel zou riskeren.

Nu pakt de junta uit met aanklachten wegens corruptie tegen ASSK en een aantal toplui van haar Nationale Liga voor de Democratie (NLD). Daarop staat een maximumstraf van 15 jaar. Volgens de militaire raad die nu aan de macht is in Myanmar zou Suu Kyi 600.000 dollar en enkele goudstaven aan smeergeld ontvangen hebben. 

BEKIJK: Wie is Aung San Suu Kyi? Deze video legt het je in 1 minuut uit. Lees verder onder de video en foto.

Videospeler inladen...
Een militaire patrouille in het oosten van het land.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Suu Kyi zit -net als veel van haar ministers- sinds de staatsgreep onder huisarrest, net als tijdens de vorige militaire dictaturen. Waar ze precies wordt vastgehouden, is niet duidelijk. Of de aanklachten geloofwaardig zijn, is ook niet uit te vissen. Duidelijk is dat de militaire leiders van Myanmar komaf willen maken met Aung San Suu Kyi en haar belangrijkste medewerkers. Het protest tegen de militaire staatsgreep blijft intussen voortwoeden in het land, ondanks de hevige repressie.

Militair transportvliegtuig stort neer

Nog vandaag is in Myanmar een militair vliegtuig neergestort. Het gaat om een Beechcraft, een toestel dat gebruikt wordt voor het transport van personen. De 12 inzittenden zouden zijn omgekomen. 

De meeste inzittenden zouden militairen een hoog geplaatst boeddhistische geestelijke met een aantal van zijn volgers. Het lijkt daarom niet waarschijnlijk dat het gaat om sabotage. Enkele jaren geleden is overigens een ander gelijkaardig toestel van de luchtmacht neergestort. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen