Camera's tegen fiscale wanbetalers, minder cash en meer samenwerking: zo wil de regering fraude aanpakken

Een betere samenwerking tussen de verschillende administraties, betere controle en betere inning, daarmee wil federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) de fraude in ons land aanpakken. Tegen het einde van de regeerperiode, in 2024, moet dat plan de Staatskas zo 1 miljard euro hebben opgeleverd. En daarvoor worden zelfs camera's ingezet.

"Fraudebestrijding is en blijft een absolute prioriteit voor deze regering", zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). "Elke euro die we zo ophalen, zorgt ervoor dat er minder belastingen zijn voor wie wél eerlijk betaalt." 

In zijn nieuwe antifraudeplan heeft hij 29 acties en projecten opgelijst die dit jaar al 200 miljoen euro moeten opbrengen. Volgend jaar zou een nieuw plan worden opgesteld en moet dat bedrag al opgelopen zijn tot 400 miljoen euro. Tegen het einde van de legislatuur, in 2024, moet de regering 1 miljard euro opbrengsten gehaald hebben uit fraudebestrijding.

Wat staat er dan zoal in dat nieuwe plan? We plukken er voor u een paar opvallende elementen uit.

1. Meer samenwerking

"Samenwerking", het woord valt al drie keer in de inleiding van het antifraudeplan en daarna nog 64 (!) keer. Het is, zoals Van Peteghem zelf schrijft, de rode draad van zijn strategie.

Ons plan richt zich op samenwerking tussen de verschillende controlediensten, tussen politie en justitie, om die fraude op een globale manier aan te pakken

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)

"Ons plan richt zich op samenwerking tussen de verschillende controlediensten, tussen politie en justitie, om die fraude op een globale manier aan te pakken", legt hij uit. "Vroeger werkten we veel in silo's. Nu proberen we dat op een gecoördineerde manier te doen."

Een van de opvallende nieuwigheden is bijvoorbeeld dat er een cel komt met experten van verschillende administraties rond complexe internationale (private) constructies voor belastingontwijking. Volgens Van Peteghem zal die wel pas volgend jaar echt op kruissnelheid komen.

2. Meer elektronisch betalen

Dat Van Peteghem meer wil inzetten op elektronische betalen om belastingfraude tegen te gaan, liet hij eerder dit jaar al eens vallen. Hij hoopt dat elke handelaar minstens 1 elektronisch betaalmiddel kan aanbieden.

"We willen echt dat mensen die omslag naar elektronisch betalen maken", legt hij uit. "We willen die omslag ook ondersteunen, zodat zelfstandigen ook een duwtje in de rug krijgen om elektronisch betalen te gaan aanbieden. We zijn momenteel in overleg met zelfstandigenorganisaties en kijken welke stappen we kunnen ondernemen om dat zo snel mogelijk in te voeren."

3. Modernere witte kassa's

De witte kassa bestaat al voor de horeca sinds 2010, maar moet gemoderniseerd worden, klinkt het. "De witte kassa's hebben voor meer zichtbaarheid gezorgd van de verrichtingen die plaatsvinden", zegt Van Peteghem. "Maar vandaag kunnen we dat enkel op een ouderwetse manier bekijken, waarbij de gegevens op de kassa zelf staan."

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld ter illustratie.

Dat moet dus anders, "meer doordacht", "zodat er ook een beter zicht is op de verrichtingen en we ook efficiënter en gerichter kunnen optreden tegen georganiseerde fraude." Het idee daar is om gegevens automatisch op laden via het internet.

4. Nummerplaatherkenning tegen wanbetalers

Ook de inning van de belastingen moet scherper gebeuren, vindt Van Peteghem. Hij hoopt vooral grote, structurele wanbetalers - "dus mensen die vele malen herinneringsbrieven hebben gekregen en die de vraag tot betaling naast zich neerleggen" - beter te kunnen aanpakken. 

Misschien kan de overheid daarvoor de camera's voor automatische nummerplaatherkenning (ANPR) van de politie inzetten, oppert hij. "Bij de verkeersboetes en douaneschulden is het vandaag al mogelijk voor de politie om mensen langs te kant te zetten. Vandaag zetten politie en douane daar ANPR-camera's voor in. We willen ook kijken of dat ook mogelijk is voor fiscale en parafiscale schulden."

Hoe dat dan zit met de privacy wil hij dus nog laten onderzoeken.

5. Spookbedrijven schrappen

Volgens de economische inspectie zijn er naar schatting 100.000 tot 200.000 bedrijven zonder enige activiteit, "slapende" of "spookbedrijven" dus. Die worden soms ingezet voor frauduleuze constructies.

Van Peteghem kijkt naar de Kruispuntbank voor Ondernemingen om die spookbedrijven beter op te sporen. "We gaan intensief samenwerken om die spookbedrijven ook effectief te detecteren en te schrappen."

6. Fraude via deelplatformen

De laatste jaren zijn tal van deelplatformen opgedoken, genre Deliveroo of Uber Eats. Maar in die sector is volgens het plan van Van Peteghem meer inspectie en handhaving nodig om fraude tegen te gaan. "Op sommige platformen worden bijvoorbeeld mensen ingeschreven die daar eigenlijk geen recht op hebben", legt hij uit. Zo vallen die mensen soms onterecht onder een bepaald fiscaal gunstregime.

Ook maakt de Nationale Arbeidsraad zich al langer zorgen over mogelijke economische uitbuiting die via zulke deelplatformen onder de radar blijft.

Meest gelezen