Coronablog - Vrijwillige registratie voor Johnson & Johnson voor -41-jarigen kan vanaf volgende week via QVAX

Vanaf 16 juni zal België het coronacertificaat kunnen afleveren. België is daarmee een van de eerste landen in Europa. De Europese Unie steunt verder onderzoek naar de oorsprong van het virus. "De wereld heeft het recht te weten wat er gebeurd is om lessen te trekken", zegt Charles Michel.  Bekijk alle updates over de coronacrisis in deze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Hoofd taskforce Dirk Ramaekers: "Volgende week kunnen mensen jonger dan 41 jaar zich registreren voor vaccin Johnson & Johnson via QVAX"

Vlamingen jonger dan 41 jaar kunnen er binnenkort zelf voor kiezen om zich toch te laten inenten met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson. Twee weken geleden werd de leeftijdsgrens op 40-plus gelegd, na de dood van een jonge vrouw die was gevaccineerd met het vaccin en een bloedklonter kreeg. 

"Het vaccin van Johnson & Johnson is net als de andere vaccins een heel goed vaccin, dat beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Soms zijn er zeldzame neveneffecten en daarom zullen mensen jonger de keuze krijgen om in te gaan op een vaccin van Johnson & Johnson", legt Dirk Ramaekers uit in "De afspraak".

"Vanaf volgende week zullen mensen jonger dan 41 jaar zich kunnen registreren voor een vaccin van Johnson & Johnson", zegt Dirk Ramaekers:

Videospeler inladen...

Vanaf volgende week zullen mensen jonger dan 41 zich kunnen registreren via QVAX-systeem voor de wachtlijsten voor een vaccin van Johnson & Johnson. "Zodra er voldoende vaccins beschikbaar zijn, worden ze opgeroepen door het vaccinatiecentrum. Er zal nogmaals een gesprek gevoerd worden over of ze alles goed begrepen hebben en daarna volgt de toediening van het vaccin", zegt Ramaekers.

Ramaekers verduidelijkt dat mensen niet verplicht zijn om in te tekenen op Johnson & Johnson  en kunnen wachten te ze hun uitnodiging krijgen voor een ander vaccin. "Volgende week gaat er uitgebreid over worden gecommuniceerd. Ik zou zeggen, wacht nog even. Als je nu naar QVAX gaat, kan je je nog niet registreren."

Ramaekers geeft nog mee dat de vaccinatiecampagne op kruissnelheid is gekomen, met vandaag 177.000 toedieningen in het land. "En we gaan nog enkele weken door. De vaccinatiecentra draaien op volle toeren en dat zou ons moeten toelaten om iedereen in de maand juli zijn eerste dosis te geven."

Coronacertificaat op 16 juni beschikbaar in België

Vanaf 16 juni zal België het coronacertificaat kunnen afleveren. Dat bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. België is daarmee een van de eerste landen in Europa. Het certificaat moet ons toelaten om te reizen binnen Europa. Het geeft aan of iemand gevaccineerd is, corona al heeft doorgemaakt of een negatieve test heeft afgelegd.

Vanaf 1 juli moeten alle Europese landen het gebruiken om het toerisme in goede banen te leiden, maar België zal het dus al twee weken eerder kunnen afleveren. Het gaat om een QR-code die kan worden getoond op de smartphone of op papier. Hoe de code kan worden aangevraagd, is op dit moment nog niet duidelijk.

Het kabinet Volksgezondheid waarschuwt wel dat ook het land van bestemming het certificaat moet aanvaarden. Mogelijk zal dat nog niet het geval zijn op 16 juni. Inkomende reizigers kunnen het in principe wel gebruiken in ons land.

Hoe zit het op dit moment met regels rond reizen? Lees meer in dit artikel:

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke: "Wellicht 85 procent van de Vlamingen eerste prik tegen 11 juli"

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke hoopt dat tegen de Vlaamse feestdag 85 procent van de Vlamingen een eerste prik hebben gekregen. "We gaan tegen 11 juli zoals het er nu naar uitziet ongeveer 85 procent van de Vlamingen een eerste prik kunnen hebben gegeven. We zitten vandaag aan 60 procent. Tegen 21 juni zouden we die 70 procent vaccinatiegraad moeten kunnen bereiken. Het Overlegcomité had dat pas eind juni naar voor geschoven", zegt Beke in het "Laat journaal".

Volgens Beke hangt het ervan af hoeveel mensen zullen ingaan op de vaccinatie-uitnodiging.

Videospeler inladen...

Steeds meer oranje en groene zones in Europa

Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding heeft een aangepaste kaart met kleurencodes gepubliceerd. Het aantal oranje zones is toegenomen. Sommige zones kleuren zelfs volledig groen.

Lees verder onder de tweet:

Steeds meer zones die eerder rood waren, zoals bijvoorbeeld in Italië, Frankrijk, Noorwegen en Griekenland, kleuren oranje. Sinds gisteren krijgen de Aosta Vallei en de regio Basilicata in Italië een oranje kleur. 

Er komen ook enkele nieuwe groene zones bij. Zo kleurt Roemenië nu helemaal groen, net als verschillende delen van Polen. In Duitsland kleurt nu ook de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren groen.

In Spanje krijgt Catalonië nu een rode kleur. Tot en met gisteren was dat nog oranje.

Wie jonger is dan 41 zal in Vlaanderen vrijwillig kunnen kiezen voor het vaccin van Johnson & Johnson

Wie jonger is dan 41 jaar kan er in Vlaanderen binnenkort zelf voor kiezen om zich toch te laten inenten met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson. Dat maakt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bekend op Twitter. 

Twee weken geleden werd de leeftijdsgrens op 40-plus gelegd, na de dood van een jonge vrouw die was gevaccineerd met het Janssen-vaccin en een bloedklonter kreeg. Maar omdat het om een zeldzame bijwerking gaat, kunnen Vlamingen van 40 jaar of jonger zich toch laten vaccineren met het Janssen-vaccin.

Lees er meer over in dit artikel:

90 procent van Afrika riskeert vaccinatiedoelen niet te halen

Bijna 90 procent van de Afrikaanse landen zal de wereldwijde doelstelling om tegen september een tiende van de bevolking te vaccineren niet halen, tenzij ze dringend minstens 225 miljoen vaccindosissen krijgen. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"Slechts 7 Afrikaanse landen (van de 54, red.) hebben een kans om dat doel te bereiken," zegt dokter Matshidiso Moeti, directeur Afrika van de WHO, tijdens een onlinepersconferentie. 

Afrika is goed voor ongeveer 1 procent van de meer dan 2,1 miljard doses die wereldwijd werden toegediend. Slechts 2 procent van de 1,3 miljard mensen op het continent heeft een dosis gekregen, en slechts 9,4 miljoen Afrikanen zijn volledig gevaccineerd. De WHO heeft er nogmaals bij de rijkste landen op aangedrongen de vaccins te delen, aangezien het een zaak van "leven en dood" is, zegt Moeti.

  

Ramaekers en Van Damme: "Bezorgdheid over AstraZeneca-vaccin is begrijpelijk, maar we lopen race tegen de tijd"

De ongerustheid van sommige vrouwen over het AstraZenecavaccin is "begrijpelijk", maar tegelijk is de vaccinatiecampagne "een race tegen de tijd". Dat schrijven Dirk Ramaekers en Pierre Van Damme van de Taskforce Vaccinatie als reactie op de open brief van de 45-jarige Anje.

"Naarmate de wekelijkse leveringen het toelaten, wordt maximaal en optimaal gebruik gemaakt van alle goedgekeurde vaccins waarover we beschikken om zo veel en zo snel mogelijk Belgen in te enten. Dit moeten we zien in een context van een ernstige pandemie, met nog dagelijks ziekenhuisopnames en overlijdens." 

"Bepaalde vaccins niet gebruiken zou een vertraging van meerdere weken of maanden betekenen, en dan stellen we een deel van de bevolking langer bloot aan het virus, terwijl we de hete adem voelen van varianten."

"Tegelijk weten we dat de beschikbare vaccins hun werk doen, ook tegen de varianten, de ene wat beter dan de andere. Dat dit verhaal niet voor iedereen evident is, begrijpen we, en we respecteren ook de moeilijke keuzes die mensen moeten maken. Toch blijven we eenieder aanraden om zich zo snel als kan te laten vaccineren."

Lees hieronder de volledige open brief van Dirk Ramaekers en Pierre Van Damme:

Nieuwe steunpremie voor Brusselse taxisector

De Brusselse regering heeft donderdag een nieuwe steunpremie goedgekeurd voor de taxisector en de verhuurders van voertuigen met bestuurder (VVB), die zeer hard getroffen zijn door de gezondheidscrisis. Daarnaast wordt voor het tweede jaar op rij de belasting op de exploitatie voor beide sectoren opgeheven.

Na een eerste premie van 3.000 euro in april 2020 en een tweede van hetzelfde bedrag in december 2020, is deze derde premie van 3.000 euro een nieuwe steunmaatregel voor de sector van het bezoldigd personenvervoer die het door de coronamaatregelen bijzonder moeilijk heeft.

"Ondanks de geleidelijke lockdownexit die vanaf mei is ingezet, blijft de sector van het bezoldigd personenvervoer zwaar lijden onder de sterke terugval van het zaken- en vrijetijdstoerisme. Daarom blijven we de chauffeurs steunen en we willen deze premie snel operationeel maken om een beetje zuurstof te kunnen geven aan deze sector die van essentieel belang is voor de bescherming van de belangen van ons gewest en de behoeften van de bevolking", zegt minister-president Rudi Vervoort. 

17.500 bijwerkingen gemeld na toedienen van coronavaccin

Sinds de start van de vaccinatiecampagne in België zijn er 17.524 bijwerkingen gemeld na het toedienen van een coronavaccin. Dat blijkt uit de wekelijkse stand van zaken van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het gaat om cijfers voor de periode tot en met 8 juni toen 5.096.646 personen minstens één dosis van een coronavaccin toegediend hadden gekregen.

Hiervan werden 5.611 meldingen in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank Eudravigilance geregistreerd. Van die bijwerkingen ging het in de overgrote meerderheid van de meldingen over koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats. "Dit zijn normale reacties die wijzen op de activatie van het immuunsysteem. Ze verdwijnen meestal na enkele dagen", aldus het FAGG.

Het FAGG beschouwt 3.777 meldingen als ernstig, vooral omwille van tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten. In 156 gevallen gaat het om overlijdens, waarvan bij drie overlijdens het oorzakelijk verband met een vaccin waarschijnlijk wordt geacht. Twee mensen overleden na toediening van het AstraZeneca-vaccin, terwijl een persoon het leven liet na een prik met het vaccin van Johnson & Johnson.

Het FAGG vraagt om bijwerkingen te blijven melden via www.eenbijwerkingmelden.be.

Moderna wil vaccin toedienen aan 12- tot 17-jarigen in VS

De Amerikaanse fabrikant Moderna wil dat zijn coronavaccin ook kan worden toegediend aan tieners van 12 tot 17 jaar. Het concern heeft de Amerikaanse waakhond Food and Drug Administration (FDA) gevraagd dat mogelijk te maken voor "gebruik in noodgevallen", dus via een snellere procedure.

Het nieuws komt kort nadat de Amerikaanse gezondheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ouders dringend heeft geadviseerd hun tieners te laten inenten tegen corona. Er is een forse toename van het aantal jongeren dat met verontrustende COVID-19-verschijnselen in het ziekenhuis belandt.

Jongeren tussen 12 en 17 jaar worden in de Verenigde Staten al ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Volgens recente cijfers zijn ruim 2,2 miljoen 16- en 17-jarigen volledig ingeënt. In de categorie 12-15 jaar hebben ruim 3 miljoen tieners een eerste prik gehad.

Meest gelezen