Marc Gorremans

Crowdfunding voor cinemazaal in Brasschaat levert al minimumdoel op: "Vanaf september elke dinsdagavond voorstelling"

In Brasschaat is er via een crowdfunding al 27.000 euro opgehaald om een oude cinemazaal te heropenen. De zaal werd 100 jaar geleden gebouwd voor de soldaten van het "Kamp van Brasschaat". Vzw De Polygoon wil de cinema nieuw leven inblazen en startte in april een crowdfunding op. "Het basisbedrag voor het scherm en het geluid is intussen binnen, dus we zijn vrij zeker van filmvoorstellingen in september", vertelt voorzitster Lutgard Heyvaerts aan Radio 2 Antwerpen.

Bijna 100 jaar geleden werd er in de wijk Maria-Ter-Heide in Brasschaat een zaal geopend als cinema voor militairen. Later werd de zaal nog als parochiehuis gebruikt en in 2014 werd ze verkocht aan de gemeente Brasschaat. De zaal wordt nu gebruikt voor onder meer theatervoorstellingen, maar vzw De Polygoon wil teruggaan naar de roots. 

"Het is de bedoeling om hier opnieuw een cinemazaal te realiseren. Maar toneel, muziek en andere activiteiten blijven uiteraard ook nog welkom. We proberen alles in elkaar te passen", zegt voorzitster Lutgard Heyvaerts. 

Met het basisbedrag van 27.000 euro kunnen we al een scherm en geluid voorzien

Lutgard Heyvaerts, vzw De Polygoon

Om het project te financieren, startte de vzw in april een crowdfunding op. Intussen werd het basisbedrag binnengehaald. "Er is al 27.000 euro ingezameld waarmee we het scherm en de audio-installatie kunnen voorzien", zegt Heyvaerts. 

Crowdfunding nog niet afgelopen

De crowdfunding eindigt daarmee niet,  want om een volledige cinema uit te bouwen, is er nog meer nodig: "Uiteraard willen we ook nog een beetje verder gaan. We missen nog een projector, de nodige promotie en mensen die hier komen werken tegen een vrijwilligersvergoeding." 

Als alles goed gaat, zal er vanaf 14 september elke dinsdagavond al een filmvoorstelling komen. Als het filmprogramma aanslaat, dan zullen er eventueel ook meerdere voorstellingen per week komen. 

Meest gelezen