De Maaslanders willen betere bescherming van de natuur

92 procent van de inwoners van het Maasland wil dat de natuur in de streek beschermd wordt en 70 procent van de inwoners wil het toerisme in de streek steunen. Dat blijkt uit een bevraging van Toerisme Vlaanderen onder de inwoners van de 11 Maasdorpen, langs zowel de Belgische als Nederlandse zijde van de Maas. 

Uit de rondvraag bij zo'n 1.000 inwoners van de Maasdorpen blijkt dat ze de uitbouw van het RivierPark Maasvallei een goede zaak vinden. Maar dat ze zo gehecht zijn aan de Maas en aan de natuur errond, dat heeft ook coördinator Katrien Schaerlaekens verrast. "Dat ze die rivier het meest aantrekkelijke aspect van de streek vinden, dat had ik niet echt verwacht. En ik was ook verrast dat de inwoners zelf zo vaak in het gebied vertoeven. In sommige gemeenten is dat zelfs dagelijks. Maar wellicht komt dat ook door corona, dat de mensen hun eigen streek echt herontdekt hebben."  

Veel inwoners zijn wel bezorgd over de vele toeristen, ze zijn bang dat het te druk gaat worden, vooral door grote groepen of groepen wielertoeristen. "Maar daar houden we nu ook al rekening mee," gaat Schaerlaekens verder, "we zetten in op zachte recreatie zoals wandelen of fietsen en een goede spreiding over de verschillende dorpen."  

Meest gelezen