AFP or licensors

Europarlement vraagt om patenten op coronavaccins tijdelijk op te heffen: "Productie en bevoorrading moet beter"

Het Europese Parlement vraagt in een resolutie om de patenten op coronavaccins tijdelijk op te heffen. Daarmee hoopt het dat de wereldwijde productie van coronavaccins fors kan worden opgedreven, om de pandemie sneller te stoppen.

Moeten de patenten, het exclusieve recht dat in dit geval een farmabedrijf heeft om een product te maken en te verkopen, op coronavaccins tijdelijk worden opgeheven? Daarover woedt al langer een discussie. 

Volgens de voorstanders kan dat de wereldwijde productie fors versnellen en de pandemie dus ook sneller indijken. Er zijn 11 miljard dosissen van de vaccins nodig om 70 procent van de wereldbevolking immuun te maken tegen het coronavirus, maar slechts een fractie van die hoeveelheid is al geproduceerd. Tegenstanders zijn vooral bezorgd dat een opheffing van de patenten innovatie zal afremmen.

De Verenigde Staten lieten een maand geleden al weten voor een tijdelijke opheffing van de patenten op coronavaccins te zijn. Maar de Europese Commissie had zich, samen met onder meer Japan, Zwitserland, Brazilië en Noorwegen, tot dusver eerder als een tegenstander geprofileerd. 

Maar het Europese Parlement heeft in een resolutie gevraagd om dat standpunt te wijzigen. Het Parlement roept nu op om binnen de Wereldhandelsorganisatie onderhandelingen te starten voor een tijdelijke ontheffing van de patenten, om zo "de wereldwijde toegang te verbeteren tot betaalbare aan COVID-19 gerelateerde medische producten". "Daarnaast moet de ontheffing leiden tot het aanpakken van de wereldwijde productieproblemen en bevoorradingstekorten."

Export vereenvoudigen

De parlementsleden roepen de EU ook op om de exportbelemmeringen rond coronavaccins aan te pakken. In ruil zouden ook de VS en het VK op hun beurt hun verbod op de export van vaccins en grondstoffen daarvoor onmiddellijk intrekken.

Ook moet de EU productie van coronavaccins in Afrika ondersteunen, klinkt het nog. Verder vragen de leden van Europese Parlement om toekomstige aankoopovereenkomsten volledig openbaar te maken, op z'n minst voor vaccins van de volgende generatie.

Meest gelezen