Koen Fasseur voor Toerisme Provincie Antwerpen

Fietsers met beperking testen fietsknooppuntennetwerk provincie Antwerpen: info komt in app om route uit te stippelen

Fietsers met een beperking gaan deze zomer fietsroutes in de provincie Antwerpen testen. Ze willen nagaan of ze ook goed toegankelijk zijn voor mensen met een mobiele beperking, die bijvoorbeeld rijden met een handbike of rolstoelplateaufiets. De informatie komt in een app, waarmee iedereen dan een comfortabele route kan uitstippelen. 

Een 60-tal vrijwilligers, waarvan 15 met een beperking, zullen samen zo'n 1400 kilometer aan fietspaden gaan controleren in de Kempen en de Zuidrand. Ze zullen de fietspaden testen met een handbike, een duofiets, een rolstoelplateaufiets of een bakfiets. 

Mochten er probleempunten opduiken dan zullen die waar mogelijk aangepakt worden. "Dat kan als het gaat over kleine dingen, zoals een trottoir dat nog in de weg ligt of een paaltje dat in de weg staat", zegt Jan De Haes (N-VA), provinciegedeputeerde voor  Toerisme. "Soms zal het niet kunnen, wanneer het gaat over routes door bepaalde natuurgebieden, waar verhardingen niet mogelijk zijn. Dan willen we goed aanduiden, dat die route niet aangepast is voor alle fietsen."

App

Die informatie komt dan in een app van toegankelijkheidsorganisatie On Wheels. Daarmee kunnen mensen met een fysieke beperking hun route dan uitstippelen. In de toekomst is het de bedoeling om er nog meer informatie aan toe te voegen.

"De eerste vraag is of er gefietst kan worden. Als dat lukt, dan kan er nog gezocht worden naar bepaalde diensten zoals het transporteren van bagage, herstellen of het lenen van een speciale fiets, overnachtingsplaatsen die toegankelijk zijn, zodat mensen een meerdaagse fietsvakantie kunnen beleven in onze provincie."

De vrijwilligers screenen volgende trajecten: Mol, Retie en Dessel; Turnhout, Merksplas en Rijkevorsel; Grobbendonk, Herentals en Lille; Zandhoven, Zoersel en Vlimmeren; Sint-Job, Malle en Brasschaat en Edegem, Berchem, Mortsel, Hove, Kontich, Aartselaar, Rumst en Mechelen.

Meest gelezen