Alexander Dumarey

Gent neemt extra maatregelen om vechtpartijen in recreatiedomein Blaarmeersen te voorkomen

De stad Gent verstrengt het reservatiesysteem, verstevigt de omheining en plaatst camera's om te verhinderen dat jongeren naar de Blaarmeersen komen om er onrust te stoken. Woensdagnamiddag is het strand aan de Blaarmeersen ontruimd na een vechtpartij met jongeren uit Brussel en Noord-Frankrijk. Twee mensen belandden in het ziekenhuis, twee anderen zijn opgepakt. Ook vorige zomer waren er problemen met jongeren uit Brussel die afzakten naar Gent om amok te maken.  

Gisteren mocht er onder het toeziend oog van redders weer gezwommen worden in de vijver op het recreatiedomein Blaarmeersen in Gent. Je moet wel reserveren en wie niet van Oost-Vlaanderen is moet daarvoor momenteel nog 1 euro betalen. "De amokmakers uit Brussel en Noord-Frankrijk hebben dat systeem niet gerespecteerd en zijn over en door de omheiningen geklommen", zegt schepen van Sport Sofie Bracke (Open VLD). 

Extra maatregelen

Om nog meer vechtpartijen en overlast te voorkomen, neemt de stad extra maatregelen. Het reservatiesysteem wordt aangepast. "Vroeger zagen we op sommige dagen tot 80 procent zwemmers van buiten de provincie, dat kan nu niet meer." De capaciteit wordt beperkt tot 20 procent mensen van buiten de provincie. Wie geen Oost-Vlaming is, mag niet meer de dag zelf reserveren, en die reservering zal 5 in plaats van 1 euro kosten. Voor Oost-Vlamingen verandert er niets.

"Ook het hekwerk wordt verstevigd en op de plekken die zwak blijven komen camera's", zegt Sofie Bracke. Er zullen ook meer mensen toezien op de naleving van alle maatregelen. Er is bijvoorbeeld ook een glasverbod in de Blaarmeersen. De schepen vindt het  "doodjammer dat het op die manier moet, maar ik heb geen zin om de Gentenaars slachtoffer te laten zijn. De extra maatregelen gelden vanaf zaterdag."

Wat zich gisteren heeft afgespeeld is degoutant en ontoelaatbaar

Mathias De Clercq, burgemeester van Gent

Zwarte lijst

De Gentse burgemeester is niet te spreken over wat zich heeft afgespeeld op het recreatiedomein. "De Blaarmeersen zijn er voor de Gentenaars, om ervan te genieten. Wat zich gisteren heeft afgespeeld is degoutant en ontoelaatbaar." Hij kondigt aan dat er ook een 'zwarte lijst' komt, een register met namen van mensen die niet meer op het domein mogen. "Wie zich misdraagt, komt er niet meer in. En er zullen ook identiteitscontroles zijn. Zelfs ook van mensen die van het station richting Blaarmeersen gaan." 

Komend weekend

Tot 26 juni mag je op woensdagnamiddagen en in de weekends zwemmen onder toezicht van redders. Oost-Vlamingen moeten niet reserveren. Anderen wel, en niet meer de dag zelf. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13":

Videospeler inladen...

Meest gelezen