Foto stad Gent: FB schepen Elke Decruynaere

Gent organiseert op eigen initiatief zomerscholen en zoekt vrijwilligers om te helpen

De stad Gent zal zomerscholen organiseren tijdens de zomermaanden. De lessen zullen vooral gericht zijn op taal, wiskunde en praktijk. Ze zijn voor jongeren van het basis- en secundair onderwijs, en voor OKAN-leerlingen. Met de lessen hoopt de stad dat de kinderen hun leerachterstand inhalen. De stad zoekt vrijwilligers om te helpen.

"Er is plaats voor 865 leerlingen. Dat is het dubbele van het aantal van vorige zomer", zegt schepen Elke Decruynaere (Groen). "De lessen zijn voor anderstalige nieuwkomers (OKAN-onderwijs) en voor leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs." De extra lessen tijdens de zomer komen bovenop wat de stad al aanbiedt: specifieke schoolkampen. "We willen de achterstand van het afgelopen schooljaar nog meer afbouwen."

Taal, wiskunde en praktijk

De lessen worden opgesplitst in verschillende onderdelen waarbij taal, wiskunde en andere hoofd- en praktijkvakken belangrijk zijn. Er wordt bijvoorbeeld aandacht gegeven aan de overstap van leerlingen uit het basisonderwijs naar het secundair onderwijs. "We zien dat daar ook een achterstand is ontstaan. Als we daar niks aan doen dan gaan die leerlingen in de problemen komen." 

Er is een achterstand bij leerlingen die overstappen naar het secundair onderwijs. Als we daar niks aan doen, dan komen die in de problemen

Schepen Elke Decruynaere (Groen)

Er is ook een samenwerking met de Odisee Hogeschool in verband met het welbevinden van leerlingen uit het lager onderwijs. Leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs kunnen basis digitale vaardigheden aanleren. Naast taallessen voor kinderen binnen het OKAN-onderwijs (anderstalige jongeren) organiseert de stad ook "stille leerplekken" voor leerlingen die vakantietaken en herexamens moeten doen. "Jongeren kunnen daar samen studeren", zegt de schepen.

Vrijwilligers

De stad zoekt vrijwilligers om te helpen in de zomerscholen. De schepen doet een oproep naar haar eigen collega's en de Gentenaars: "Voor de zomerscholen in Vlaanderen zijn er al twee ministers die zich hebben opgegeven. Voor Gent zijn er tot nu toe twee professoren van de Gentse universiteit die zich willen engageren."

Gebruik je vakantie niet alleen om een terrasje te doen, maar maak je nuttig in een van de zomerscholen
Schepen Elke Decruynaere (Groen)

De schepen doet een oproep naar haar eigen collega's binnen het schepencollege: "Organiseer eens een les of een activiteit." Maar Decruynaere wil ook dat Gentenaars zich kandidaat stellen als vrijwilliger. "Gebruik de zomer niet alleen voor vakantie en om te genieten van terrasjes. Je kan je nuttig maken op een van de zomerscholen", besluit schepen Decruynaere.

Eigen initiatief

De stad organiseert de zomerscholen grotendeels op eigen initiatief, want tot nu toe zijn maar drie scholen geïnteresseerd om mee te doen. Gent heeft voor de organisatie subsidies aangevraagd bij de Vlaamse overheid. Schepen Decruynaere: "We zijn nog aan het wachten op de goedkeuring hiervan. We hopen dat het in orde komt, maar we staan positief in het leven en ondertussen bereiden we ons voor."

Kandidaat-vrijwilligers kunnen zich inschrijven via Onderwijscentrum Gent via het emailadres: onderwijscentrum.communicatie@stad.gent.

Meest gelezen