ReLife, isolatie met hennepvezels

Projectontwikkelaar uit Gent teelt 500.000 hennepplanten in Molenbeek om isolatiemateriaal te maken

De Gentse projectontwikkelaar Revive en het bedrijf ReLife zullen de komende maanden 500.000 hennepplanten telen in Molenbeek. De twee bedrijven zullen er isolatiemateriaal mee maken voor appartementen. “Onze projecten worden zo CO2-neutraal en verbruiken minder energie”, zegt CEO Alexandre Huyghe van Revive.

Geen graafmachines of betonmolens op de Tannat-bouwsite in Molenbeek, bij Brussel, maar wel een tractor die druk in de weer is om hennepzaad in te zaaien. Op de plek verschijnen over 3 jaar bijna 80 duurzame appartementen. Op een oppervlakte van 2.000 vierkante meter wordt nu een half miljoen hennepplanten gezaaid. Het zijn plantjes zonder psycho-actieve stoffen, ook al zien ze er uit als exemplaren die wel actieve bestanddelen hebben. Op vraag van de burgemeester van Molenbeek is de site afgeschermd.

Lokale materialen

“Isolatiemateriaal op basis van natuurlijke hennepvezels is niet nieuw, maar wel in een bouwproject van deze omvang”, legt Huyghe uit. “Aangezien de hennep op de site zelf wordt geteeld, is dit van een heel ander niveau. Lokaler dan dit wordt het niet." Revive werkt samen met de start-up ReLife om het project mogelijk te maken. 

De hennep slaat 5 ton CO2 op en wordt natuurlijke isolatie die ook damp doorlaat

Filip Maes, Revive

Heel veel voordelen

Werken met hennep levert volgens Filip Maes van Revive alleen maar voordelen op. “Het is niet vergelijkbaar oudere isolatiematerialen die vaak schadelijke stoffen bevatten. Voor de vochthuishouding is het goed als eindresultaat, want het is een natuurlijk en dampdoorlatend isolatiemateriaal. Bij de aanplanting neemt de plant veel CO2 op, tot wel 5 ton. Op langere termijn kan ze zelfs een vervuilde bodem zuiveren. Als tijdelijke invulling heb je op de site ook  meer groen.”

Van de bloemen kan zelfs bier gemaakt worden

Filip Maes, Revive

Bier om blowdag te herdenken

De plant kan je volledig recupereren. De vezels worden gescheiden van de scheven. Scheven zijn het stro van de hennepplant. De scheven dienen als isolatiemateriaal. De vezels kunnen hergebruikt worden in de textielsector. “En van de bloemen kan zelfs bier gemaakt worden. Deze morgen heb ik een flesje bier van 6,2 graden meegekregen. Het heet O420 en het is een verwijzing naar de dag dat er mag geblowed worden in de Verenigde Staten”, lacht hij.

kasto80

Meest gelezen