Horeca-uitbater uit Hasselt: "Keukenpersoneel is moeilijk vindbaar"

De horecasector heeft dringend nood aan keukenpersoneel. Dat vertelt Filip Vanheusden, uitbater van 't Borrelhuis in Hasselt, aan Radio 2 Limburg. De combinatie van een historisch tekort aan horecapersoneel, examens bij studenten en een harde pandemie zorgt voor extra hoofdpijn in de sector. 

Dit is hoe dan ook een typisch moeilijke periode. Veel van de studenten die in de horeca werken hebben nu examens, maar tegelijkertijd zitten de terassen wel vol en is de horeca nu ook binnen open. Het probleem dat er al lang is, maar nu aangescherpt wordt door de pandemie, komt nu volledig tot haar uiting. 

Dat goed horecapersoneel moeilijk te vinden is, is niet enkel een pandemiegevolg. "Een tekort is er al lang. Vooral keukenpersoneel, dat je langer moet opleiden, is al langer moeilijk te vinden. De pandemie heeft dat tekort alleen maar aangescherpt. We moeten dus inzetten op jonge mensen die uit hotelscholen komen, en ons beroep weer wat 'sexy' maken."

Horecazaken halen nieuwe mensen waar ze ze maar te pakken kunnen krijgen. Elke helpende hand blijft welkom

Vanheusden zag sinds de coronacrisis zelf, zoals vele horeca-uitbaters, verschillende personeelsleden vertrekken naar andere sectoren. "Veel werknemers zijn het afgelopen jaar teruggevallen op 60 of zelfs maar 50 procent van hun inkomen. Dat doe je een paar maanden, maar als een sector zó lang gesloten is, hou je dat niet vol", zucht de uitbater van 't Borrelhuis begripvol.

De combinatie van een algemeen tekort in de horecasector, examens bij studenten en de pandemie die inhakt op de sector heeft als gevolg dat er op dit moment heel wat nieuwe en minder ervaren mensen in cafés en restaurants werken. "Dat klopt inderdaad", bevestigt Vanheusden. "Horecazaken halen nieuwe mensen waar ze ze maar te pakken kunnen krijgen. Elke helpende hand blijft welkom."

Meest gelezen