fotografie peter Hilz (C)

Italië verdenkt Booking.com van miljoenen belastingfraude

In Italië heeft het Openbaar Ministerie van de stad Genua het bedrijf achter de populaire vakantiesite Booking.com in verdenking gesteld van belastingfraude. Het zou tot 153 miljoen euro hebben achtergehouden. In de periode tussen 2013 en 2019 verdiende het bedrijf zo'n 700 miljoen euro aan commissies, maar betaalde volgens de Italiaanse politie geen belastingen daarop.

Bed-and-breakfasteigenaren in en rond Genua kwamen in 2018 in het vizier van de financiële politie na een grootschalig onderzoek naar fraude.  Booking.com zou misbruik hebben gemaakt van de btw-regelgeving en zowel in Italië als in Nederland, waar zich het hoofdkantoor bevindt, geen belastingen hebben betaald op haar winsten.

De vakantiewebsite bevestigt dat de situatie onderzocht wordt door de Italiaanse autoriteiten, maar ontkent dat het iets fout deed. Volgens Booking.com zijn de eigenaren van accommodaties en bed-en-breakfasts zelf verantwoordelijk voor de btw-aangiftes in hun land.

Nederlandse coronasteun

Booking.com kwam eerder deze maand al in opspraak nadat het 100 miljoen euro aan coronasteun toegekend had gekregen van de Nederlandse regering. Ondanks de steun had het bedrijf duizenden personeelsleden ontslagen en toch 28 miljoen euro aan bonussen uitgedeeld aan topmanagers. Na de ophef besliste het bedrijf de steun terug te betalen aan de Nederlandse overheid.

Bovendien is het niet de eerste keer dat de site in verdenking wordt gesteld door de fiscus. In 2016 maakte Frankrijk ook al eens aanspraak op 356 miljoen euro aan belastingen die Booking.com zou hebben achtergehouden. 

Meest gelezen