The Canadian Press/PA Images

Plannen voor controversiële Keystone XL-pijplijn tussen VS en Canada van de baan na terugtrekking energiebedrijf

Het Canadese energiebedrijf TC Energy trekt zich terug uit het project om de Keystone XL-pijpleiding aan te leggen tussen Canada en de VS. Een definitief einde voor het controversiële project, zo lijkt het, nadat de Amerikaanse president Joe Biden op zijn eerste dag in het Witte Huis al een decreet had ondertekend om de vergunning in te trekken.

TC Energy laat in een mededeling op zijn website weten dat de beslissing werd genomen "na een volledig onderzoek van de opties" en "in overleg met zijn partner, de regering van de Canadese provincie Alberta". 

Met de plannen voor de Keystone XL-pijpleiding was 9 miljard dollar gemoeid. De pijplijn zou als uitbreiding van de Keystone-pijpleiding ruwe olie vanuit de teerzandvelden in de Canadese provincie Alberta naar de staat Nebraska voeren en 1.900 kilometer lang worden.  

(lees verder onder de kaart van de oorspronkelijke plannen)

De oliepijpleiding was echter omstreden en stootte op veel verzet van klimaatactivisten en inheemse lokale bevolkingsgroepen. De vrees bestond namelijk dat de pijpleiding zou bijdragen tot de opwarming van het klimaat (zo zou er veel ontbossing mee gemoeid zijn). Eventuele lekken zouden bovendien de kwetsbare natuurgebieden -waardoor de pijpleiding zou lopen- aantasten.

Voorstanders benadrukten dan weer dat de pijpleiding nieuwe banen zou opleveren en de Amerikaanse afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten zou verminderen. 

Van Obama tot Trump en Biden: Keystone XL al meer dan decennium heikel punt

In 2015 sprak de toenmalige president Barack Obama zijn veto uit tegen de komst van de Keystone XL, onder meer na protesten van de bevolking. Hij benadrukte daarbij de negatieve impact op het milieu. Het dossier rond die pijpleiding sleepte toen al zes jaar aan. Zijn opvolger Donald Trump beloofde al tijdens zijn campagne in 2016 dat hij het project van de Keystone XL weer zou opstarten. Op zijn vierde dag in het Witte Huis ondertekende hij een decreet om de bouw te vergemakkelijken. In maart 2017 maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken de presidentiële vergunning op. De Keystone XL leek er zo zeker te komen. Maar toen kwam Joe Biden in  het Witte Huis. Op zijn eerste dag al ondertekende hij een decreet om de vergunning in te trekken, in zijn strategie om meer te doen tegen de oorzaken van de klimaatverandering. Verschillende staten probeerden nog rechtszaken aan te spannen maar nu trekt het energiebedrijf zich dus ook al terug.

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen