Radio 2

Klokken van kerk in Anzegem teruggeplaatst, bijna 7 jaar na brand: "Op de nieuwe klokken staat een tekst"

Een bijzondere dag vandaag in Anzegem: de klokken van de afgebrande kerk worden weer in de toren gezet. Het is bijna 7 jaar geleden dat de kerk in het centrum van Anzegem volledig vernield werd door een brand. Sinds begin dit jaar zijn ze bezig met de restauratie en de heropbouw. 

Om 12.10 uur mocht Fien Sohier, projectingenieur van bouwgroep Artes, het signaal geven om de tweede klok omhoog te trekken. Het gaat niet om de originele klokken, want die zijn door de brand en de bluswerken vernield. Fien Sohier: "In de originele klokken zijn er grote scheuren ontstaan, het was niet meer mogelijk om ze te restaureren. De klokken naar boven trekken en ze op de juiste plaats krijgen, is precisiewerk. Wij hebben vrijdag de klokkenstoel omhoog gehesen, daar komen de klokken in te hangen. We hadden daar maar 3 centimeter over aan elke kant. Eerst moeten de klokken naar omhoog en daarna kan de torenspits worden gemonteerd. Hij staat hier nu opgebouwd en is zo'n 10 meter hoog. We gaan die opnieuw demonteren en dan op de toren plaatsen. Ook dat is precisiewerk."

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Tekst ter nagedachtenis

Op de nieuwe klokken staat een verwijzing naar de oude klokken. Fien Sohier: "Er staat een tekst op de klokken ter nagedachtenis van de 3 klokken die in de brand verloren zijn gegaan." 

De restauratie van de kerk duurt nog wel even. Het einde is voorzien voor juli 2022. 

BEKIJK hier de hallucinante beelden van 17 oktober 2014:

Videospeler inladen...

Meest gelezen