Leerlingen houtbewerking hebben zicht op Sint-Romboutstoren vanop de speelplaats en... bouwden hem na

Vijf leerlingen van TSM in Mechelen bouwden het afgelopen schooljaar de Sint-Romboutstoren na in hout. Vanop de speelplaats hebben ze zicht op de toren. Daardoor liet leerkracht Steven Soetewey zich inspireren. "Ik ben enorm trots op wat ze gepresteerd hebben, want ik heb hen geen makkelijke opdracht gegeven", zegt hij. De afwerking zal voor na de zomervakantie zijn.

De leerlingen STEM-wetenschappen van de eerste graad konden dit jaar als middagactiviteit voor houtbewerking kiezen. Leerkracht Hout- en bouwtechnieken Steven Soetewey bedacht als opdracht een miniatuurversie van de Sint-Romboutskathedraal te maken.

Vijf leerlingen besteedden er het hele schooljaar één middagpauze per week aan. Nu is de toren bijna af, maar de volledige afwerking zal voor na de zomervakantie zijn. "Het bleek best een grote uitdaging", zegt Soetewey, "maar ik ben trots op wat de leerlingen tot nu toe gepresteerd hebben. Volgend jaar gaan we er gewoon mee voort.”

Vooral het voorbereidend werk, het uittekenen van alle details, heeft heel veel tijd in beslag genomen.

Slijpschijf en lasercutter

"Ik hoop dat ik volgend jaar nog eens een kijkje mag komen nemen om het eindresultaat te bewonderen", zegt tweedejaars Senne Luytens (13). Hij vindt het wel jammer dat ze "hun" kathedraal niet zelf gaan kunnen afwerken. "We hebben er een heel jaar hard aan gewerkt."

Dat deden ze wel met veel enthousiasme: "Het interessante aan deze middagactiviteit is dat we hier dingen leren die we in de les niet zien. Hier kunnen we bijvoorbeeld met een slijpschijf werken. En we kunnen meer werken met de 3D-printer en de lasercutter. Dat het nu steeds meer op de Sint-Romboutstoren begint te lijken, geeft veel voldoening.”

Meest gelezen