Ward Bruggeman

Lichtende nachtwolken voor het eerst dit jaar gespot

Wie gisteravond na zonsondergang naar de noordelijke hemel heeft gekeken, heeft mogelijk lichtwolken gespot: wolken met een ribbel- of vezelachtige structuur die opgelicht worden door een zilverwitte glans en die soms lijken te dansen. Kans gemist? Geen nood, nog tot midden juli zijn deze lichtende nachtwolken mogelijk zichtbaar.

Klassieke wolken worden onderverdeeld in drie categorieën: de lage wolken (onder 2 kilometer), de middelhoge wolken (tussen 2 en 6 kilometer) en de hoge wolken (tussen 6 en 12 kilometer). Daarnaast zijn er ook nog wolken die op een veel grotere hoogte voorkomen, op zo'n 80 kilometer van het oppervlak: de lichtende nachtwolken. 

Deze wolken bevinden zich zo hoog in de atmosfeer dat ze nog door de zon worden verlicht. Toch zijn ze onder normale omstandigheden niet zichtbaar. Maar wanneer de zon tussen eind mei en midden juli niet té diep onder de horizon zakt, kunnen we ze wel spotten. Ze kunnen dan nog zonlicht weerkaatsen. 

(lees verder onder de tweet van onze weerman Frank Deboosere)

Bij zeer helder weer kan u dus maar beter op vinkenslag liggen - best wel met zicht op de noorderlijke horizon. Hoe u ze kan herkennen? Aan de schubachtige structuur of aan de draderige golven die vrij snel van vorm veranderen - op die hoogte van 80 kilometer waait het namelijk stevig. De lichtwolken hebben daarnaast ook een bijzondere zilverwitte kleur.

Door de klimaatverandering worden er volgens onze weerman Frank Deboosere nu trouwens meer lichtende nachtwolken waargenomen dan pakweg 50 jaar geleden. Hoe dat komt, legt hij uit op zijn website.

Meest gelezen