Archieffoto: Provinciaal Domein Zilvermeer Mol

Provinciegedeputeerde vraagt lijst met amokmakers die niet meer binnen mogen in recreatiedomeinen: "zoals hooligans in het voetbal"

De Antwerpse gedeputeerde Jan De Haes (N-VA), die bevoegd is voor de provinciale recreatiedomeinen, wil een algemene lijst met amokmakers die niet meer binnen mogen in die domeinen. Hij vraagt aan de federale overheid om dat mogelijk te maken. Dat voorstel dook eerder ook al op en wordt nu weer herhaald naar aanleiding van de vechtpartijen in de Blaarmeersen in Gent. De Nekker in Mechelen kreeg er in het verleden ook al mee te maken.

Naar aanleiding van de rellen in de Gentse Blaarmeersen kondigde het stadsbestuur aan om een "zwarte lijst" aan te leggen. Maar die mag niet gedeeld worden met andere recreatiedomeinen. "Wij zijn al langer vragende partij voor een lijst met amokmakers", zegt gedeputeerde Jan De Haes. "De bedoeling is dat wie de sfeer komt verpesten uiteindelijk niet meer binnen mag."

Hij verwijst ervoor naar stadionverboden in het voetbal. "Je kan het vergelijken met een lijst van hooligans, waarbij we tussen verschillende recreatiedomeinen informatie mogen uitwisselen. Dat mag op dit moment niet en dat is dus een vraag voor de minister van Binnenlandse Zaken." 

Vooral De Nekker in Mechelen wordt er al eens mee geconfronteerd. Daar moeten alle bezoekers intussen wel een identiteitskaart kunnen tonen, als preventieve maatregel. Het reserveringssysteem dat werd ingevoerd door de coronapandemie zal ook behouden blijven als de maatregelen wegvallen. Daarnaast lopen er ook zes bewakingsagenten op het terrein. Die halen er indien nodig ook de politie bij.

Meest gelezen