Man die Franse president Emmanuel Macron klap in gezicht gaf, is veroordeeld tot 18 maanden cel

De strafrechtbank van Valence in Frankrijk heeft de man die president Macron dinsdag een klap in het gezicht heeft gegeven, veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan veertien maanden met uitstel. De rechter heeft ook een aanhoudingsbevel uitgesproken. Twee dagen eerder had de 28-jarige Damien Tarel tijdens een rechtszitting bekend dat hij de Franse president Emmanuel Macron een klap had gegeven.

De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag een klap in het gezicht gekregen tijdens een bezoek aan een middelbare school in het departement Drôme. Op beelden was te zien dat de 28-jarige Daniel Tarel zich in een menigte achter hekken bevond toen president Macron naderde. 

Videospeler inladen...

De twee wisselden kort enkele woorden, waarna de Tarel de onderarm van de president greep en hem leek te slaan in het gezicht. Hij riep de leuze "À bas la Macronie", waarmee hij kritiek uitte op het beleid. Veiligheidsfunctionarissen trokken president Macron meteen weg en duwden de man tegen de grond.

De president reageerde later op de oorvijg in een krant. "We moeten dit incident in perspectief plaatsen, dit is een op zichzelf staande gebeurtenis", liet hij optekenen. President Macron laakte het gebruik van geweld. "We moeten uiterst gewelddadige mensen het publieke debat niet laten overnemen, ze verdienen het niet."

De openbare aanklager vorderde donderdag achttien maanden cel voor Tarel wegens opzettelijk geweld tegen een persoon met openbaar gezag en noemde de klap "volstrekt ontoelaatbaar" en een "daad van opzettelijk geweld". 

Behalve Tarel werd ook een tweede verdachte opgepakt. Die 28-jarige man wordt niet vervolgd voor het incident met president Macron, maar wel voor illegaal wapenbezit. In het onderzoek werden bij hem thuis onder meer wapens en een kopie van Adolf Hitlers "Mein Kampf" gevonden.

Meest gelezen