Morgane Gielen

Modefotografe Morgane Gielen wil taboes doorbreken met haar werk: "Vechten voor meer diversiteit en inclusiviteit"

Door bijzondere modellen met een uniek verhaal op beeld vast te leggen, hoopt fotografe Morgane Gielen taboes binnen de maatschappij te doorbreken. "Zo maken we moeilijke thema's toch bespreekbaar en brengen we mensen met elkaar in contact", legt ze uit. Dat doet ze ook met haar tentoonstelling "No Babes", te zien in het kasteel Duivelsteen in Gent. 

Fotografe Morgane Gielen wil met haar camera bepaalde thema's in de maatschappij aanhalen en het stigma errond wegwerken. Haar modellen zijn dan ook erg divers, van mensen die kampen met een depressie tot iemand met een onzichtbare chronische ziekte tot een kindje die al zijn hele leven in quarantaine zit door bijvoorbeeld kanker. "Ik maak een statement, door gewone mensen met een taboedoorbrekend verhaal voor mijn lens te zetten", vertelt ze. 

Iedereen heeft wel zo'n verhaal, het is gewoon een kwestie van erover te durven spreken 

Morgane Gielen, modefotografe en oprichtster van "No Babes"

Nood om te praten

Telkens wanneer ze iemand fotografeert, vraagt ze haar modellen om een korte getuigenis van zichzelf te geven. "Ik nodig hen uit om hun verhaal te vertellen, door henzelf neergeschreven", geeft ze mee. "Zo is het echt van hun hand en weet ik wat hun visie is. Dat probeer ik dan zo goed mogelijk te vertalen in het beeld dat ik maak." Ook tijdens de tentoonstelling kan je de persoonlijke verhalen van de modellen ontdekken, door het scannen van een QR-code onder de foto's. 

Lees verder onder de foto

Morgane Gielen

Van Instagram tot expositie

Gielen plaatste in het begin haar foto's enkel op sociale media, zoals op haar Instagram-account. "Maar daaruit is dan het fotoboek gevloeid en nu is er ook de tentoontstelling in Gent." Eerst dacht ze dat haar modellen een expositie niet zagen zitten, maar hun enthousiasme was juist groot. "Ik was verschoten van hoeveel mensen gewillig waren om hun verhaal te delen. Het is blijkbaar iets waar ze nood aan hebben en door erover te babbelen, vallen veel vooroordelen weg."

Dat is het mooie eraan: door hun kwetsbaarheid te tonen, gaan ze zich juist krachtiger voelen 

Morgane Gielen, modefotografe en oprichtster van "No Babes"

Geruststellen

Evident is het natuurlijk niet voor sommige van Gielens modellen om over hun onzekerheden en problemen te praten. "Het zijn erg persoonlijke verhalen, dus ik zorg ervoor dat ik hun vertrouwen win", legt ze uit. "Ik neem uitgebreid de tijd om naar hen te luisteren en hen aan te voelen. Vaak moet ik hen ook geruststellen, want velen hebben geen ervaring voor de camera." Toch willen er veel mensen op de foto en hun verhaal uit de doeken doen. "We denken dan, wat als we hier iemand mee kunnen helpen, mensen wat kunnen bijleren of inspiratie kunnen opwekken. Dat is uiteindelijk mijn doel." 

De tentoonstelling "No Babes" opende op 9 juni de deuren en zal tot 7 juli lopen, in de crypte van het Gentse kasteel Duivelsteen. Tickets voor de expositie kan je verkrijgen via deze site

Morgane Gielen
kasto80

Meest gelezen