Radio 2

Na zeven maanden weer publiek voor Last Post in Ieper

Sinds gisterenavond is er weer publiek welkom onder de Menenpoort in Ieper voor de Last Postceremonie. 400 mensen mogen elke avond de Last Post bijwonen.

Maandenlang was er geen publiek toegelaten onder de Menenpoort. Maar de mensen kwamen toch. Dus kwamen er hekken, waar de toeschouwers achter moesten blijven staan. Maar daar stonden ze dan weer veel te dicht bij elkaar. Nu is er weer beperkt publiek toegelaten op een veilige manier. 400 mensen mogen elke avond de Last Post bijwonen.

lees voort onder foto

Radio 2

Patrick De Decker (60) en Nancy Wauman (55) uit het Oost-Vlaamse Stekene waren erbij. “We zijn enkele dagen op vakantie in de Westhoek. We hebben voor de Last Post speciaal gewacht tot de laatste avond, omdat we wisten dat we dan pas onder de poort mochten. De plechtigheid was indrukwekkend. Je moet dit in je leven eens gezien en gehoord hebben. Drie zaken wilden we zeker niet missen tijdens ons bezoek in de Westhoek: de Last Post, de abdij in Westvleteren en het graf van wielrenner Frank Vandenbroucke in Ploegsteert.” Nancy neemt zelfs een souvenir mee voor haar moeder. “Ik heb het geluid van de Last Post opgenomen voor haar, want zij kan hier niet meer geraken.”

93 jaar

Benoit Mottrie, de voorzitter van de organiserende Last Post Association, hoopt dat de Last Post van afgelopen dinsdag de laatste ooit was zonder publiek. “Wij willen onze boodschap over het verleden doorgeven aan de huidige generaties. Zonder publiek onder de poort is dat moeilijk. We hebben nu ook weer perspectief: we werken toe naar een speciale plechtigheid op 2 juli, want dan wordt de Last Post 93 jaar.”

Meest gelezen