AFP or licensors

Bezorgdheid van Anje over AstraZeneca-vaccin is begrijpelijk, maar we lopen race tegen de tijd

De ongerustheid van sommige vrouwen over het AstraZenecavaccin is "begrijpelijk", maar tegelijk is de vaccinatiecampagne "een race tegen de tijd". Dat schrijven Dirk Ramaekers en Pierre Van Damme van de Taskforce Vaccinatie als reactie op de open brief van de 45-jarige Anje. "Bepaalde vaccins niet gebruiken zou een vertraging van meerdere weken of maanden betekenen, en dan stellen we een deel van de bevolking langer bloot aan het virus."

We danken Anje voor het neerschrijven van haar relaas. Respect hiervoor. De brief verwoordt inderdaad wat er leeft bij sommige vrouwen en hun bezorgdheid is heel begrijpelijk.

Tegelijk zijn er ook heel wat vrouwen van die leeftijd die andere vaccins aangeboden krijgen. De 4 goedgekeurde vaccins (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer en Moderna) worden immers boven de 40 jaar aangeboden, zowel aan mannen als aan vrouwen. De grens op 40 is het resultaat van een risico-batenanalyse uitgevoerd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Is het slim om een leeftijdsgrens te plakken op bepaalde vaccins? Wat zijn de voor- en nadelen? Onze wetenschapsjournalist Koen Wauters legt het uit: 

Videospeler inladen...

Naarmate de wekelijkse leveringen het toelaten, wordt maximaal en optimaal gebruik gemaakt van alle goedgekeurde vaccins waarover we beschikken om zo veel en zo snel mogelijk Belgen in te enten; dit moeten we zien in een context van een ernstige pandemie, met nog dagelijks ziekenhuisopnames en overlijdens. 

We proberen dus niet enkel een pandemie te beheersen met maatregelen en vaccins, maar dienen ook een race tegen de tijd te lopen

Daarnaast komen er nieuwe virusvarianten op, die nog besmettelijker en mogelijk ziekmakender zijn, en verantwoordelijk voor opnieuw toenemende hospitalisaties in een land zoals het Verenigd Koninkrijk, waar de vaccinatiegraad hóger ligt dan in België.

Een race tegen de tijd

We proberen dus niet enkel een pandemie te beheersen met maatregelen en vaccins, maar dienen ook een race tegen de tijd te lopen, zeker in het kader van de recente versoepelingen. Dit vraagt van de mensen en van het beleid een constante afweging tussen niet enkel individuele baten en zeldzame risico’s, maar ook belangrijke collectieve baten en risico’s.

No time to lose!

Bepaalde vaccins niet gebruiken, zoals een aantal landen in de Europese Unie doen,  zou voor België betekenen dat het vaccinatieprogramma met meerdere weken of maanden vertraagd wordt, en dat we een deel van de bevolking langer blootstellen aan het virus, terwijl we de hete adem voelen van varianten. Om het met de woorden van viroloog Peter Piot te zeggen: "No time to lose!"

Tegelijk weten we dat de beschikbare vaccins hun werk doen, ook tegen de varianten, de ene wat beter dan de andere. Door gebruik te maken van alle beschikbare en goedgekeurde vaccins kunnen we het risico op besmetting bij een groot aantal Belgen in redelijke tijd wegwerken.

We blijven eenieder aanraden om zich zo snel als kan te laten vaccineren

Dat dit verhaal niet voor iedereen evident is, begrijpen we, en we respecteren ook de moeilijke keuzes die mensen moeten maken. Toch blijven we eenieder aanraden om zich zo snel als kan te laten vaccineren. De vaccins beschermen bijzonder goed tegen opnames in het ziekenhuis en tegen overlijden door COVID-19 en je draagt dan ook bij tot het beschermen van anderen.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen