Reinhard Marx
(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Paus Franciscus weigert ontslag invloedrijke Duitse kardinaal Marx

Paus Franciscus heeft het ontslag van Reinhard Marx als aartsbisschop van München en Freising geweigerd. Dat staat te lezen in een brief van de Heilige Stoel. Kardinaal Marx, een vertrouweling van Franciscus, had eind vorige maand zijn ontslag ingediend omdat hij zich medeverantwoordelijk voelt voor de schandalen rond seksueel misbruik door kerkelijke gezagdragers.

De vroegere voorzitter van de Duitse bischoppenconferentie schreef de paus op 21 mei een brief waarin hij zegt dat er in de afgelopen tien jaar van onderzoek naar de "catastrofe" van misstanden in de Duitse rooms-katholieke kerk erg veel is misgegaan.

"Veel mensen hebben gefaald, er zijn administratieve fouten gemaakt en ook het instituut van de kerk heeft veel nagelaten." Marx zegt dat hij zich verantwoordelijk voelt en hij vindt dat de kerk op een "dood punt" is aanbeland. Hij hoopte met zijn vertrek meer ruimte te bieden voor een nieuw begin. 

Veel mensen hebben gefaald, er zijn administratieve fouten gemaakt en ook het instituut van de kerk heeft veel nagelaten

Reinhard Marx

Franciscus heeft vorige maand nog twee niet-Duitse bisschoppen naar Keulen gestuurd om meer onderzoek naar misstanden te doen. Het gaat over het algemeen om oude gevallen van misbruik gepleegd over tientallen jaren en het onderzoek ernaar verloopt traag.

Marx (67) is één van de prominentste Duitse bisschoppen. Hij was van 2014 tot 2020 voorzitter van het Duitse episcopaat. In het kardinaalscollege is hij één van de drie stemgerechtigde Duitse kardinalen.

Meest gelezen