Plots een overschot aan vaccins in Willebroek: "Zoveel mogelijk mensen gecontacteerd en er is niets verloren gegaan"

Het vaccinatiecentrum in Willebroek zat gisterenavond plots met een overschot aan vaccins van AstraZeneca. Het centrum heeft 's avonds nog een oproep gelanceerd aan alle mensen die ervoor in aanmerking kwamen. Uiteindelijk is geen enkel vaccin verloren gegaan. "Het ging vooral om mensen uit de zorg die hun tweede prik in juli zouden krijgen", zegt centrumverantwoordelijke Ann-Marie Morel. 

Rond 17 uur kwam het vaccinatiecentrum in Willebroek tot de ontdekking dat er per vergissing 168 vaccins te veel van AstraZeneca waren opgetrokken. "Het gaat om een menselijke vergissing. Door een communicatiefout zijn er te veel flacons uit de ijskast gehaald en zijn er te veel dosissen in spuitjes opgetrokken. Zoiets kan altijd gebeuren", vertelt centrumverantwoordelijke Ann-Marie Morel aan Radio 2 Antwerpen. 

Zodra een vaccin in een spuitje is opgetrokken, blijft het maar een aantal uren bruikbaar. Het vaccinatiecentrum heeft daarom meteen mensen gecontacteerd die in aanmerking kwamen voor het vaccin. Voor de mensen van wie het centrum geen telefoonnummer had, is er ook op Facebook een oproep gelanceerd. 

Door de hulp van veel mensen zijn alle vaccins uiteindelijk goed terechtgekomen

Centrumverantwoordelijke Ann-Marie Morel

Tweede prik voor zorgsector

"We hebben de mensen die gepland waren op 7 of 8 juli kunnen helpen door hun tweede prik naar voren te schuiven. Het ging vooral om mensen uit de zorg die hun tweede prik van AstraZeneca pas na 12 weken zouden krijgen, dus zij waren er erg blij mee", zegt Morel. 

Uiteindelijk is er geen enkel vaccin verloren gegaan. "Het was even heel spannend, maar door de hulp van veel mensen zijn de vaccins goed terechtgekomen bij de mensen voor wie ze bedoeld waren", besluit Morel. 

Meest gelezen