Radio 2

Poperingse hennepot is erkend als streekproduct: "Het recept is meer dan 100 jaar oud"

De Poperingse hennepot, gemaakt volgens een recept dat al meer dan 100 jaar bestaat, is erkend als streekproduct. Het gaat over de hennepot gemaakt door 't Vispunt in Poperinge. Ook de gerookte sprotfilets uit Brugge mogen het label van streekproduct dragen.

Wie kent de Poperingse hennepot? Een gerecht dat al meer dan 100 jaar bestaat. "Het wordt gemaakt met de 3 k's: kalfsvlees, konijn en kip", vertelt Piet Van Lerberghe van 't Vispunt in Poperinge. Het recept is door de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) bekroond tot streekproduct. Piet Van Lerberghe nam het oude recept over van het Poperingse restaurant De Kring. "Mijn schoonvader werkte vroeger in De Kring. Toen de zaak stopte, hebben wij het recept overgenomen." 

Met azijn en citroen

Hoe wordt het gerechtje gemaakt én gegeten? Piet Van Lerberghe: "Het is een bereiding die volledig klaar is. Het vlees wordt gekookt in een mengsel van water, wijn, citroen en azijn. Daarna doen we er kruiden bij. Het vlees moet volledig gaar zijn vooraleer het in de bokaal kan. Daarna gaat er wat gelatine op en kan het gerechtje opstijven. Door de azijn en de citroen is het een fris gerecht dat vooral in de zomer wordt gewaardeerd. Je eet het met frietjes of brood. Wij verkopen dat enorm veel. Het wordt in de streek van Poperinge veel gevraagd om in familiekring te eten."

(Lees voort onder de foto) 

Foto VLAM

Veel handenarbeid

Vooral oudere mensen kennen het gerecht nog. Maar daar komt met de erkenning tot streekproduct misschien verandering in? Piet Van Lerberghe: "Het is een product waar veel handenarbeid aan te pas komt. Het is voor ons niet de bedoeling om plots meer te verkopen. We zijn voornamelijk blij dat de erkenning er is en dat wij onze energie en passie kunnen blijven steken in het maken van dat product." 

Wat is het verschil met dat ander gelijkaardig product uit de Westhoek, "potjesvlees"? Piet van Lerberghe: "Potjesvlees wordt ook klaargemaakt met de drie k’s, maar daar zit geen been in. Wij kappen het konijn en de kip met het been er nog aan. Het vlees wordt met het been gegaard, omdat dat meer smaak geeft." 

Brugse sprotjes

West-Vlaamse gerookte sprotfilets en Vlaamse gerookte heilbot van het merk Seagull-Appetit uit Brugge worden, na een korte pauze, ook weer als streekproduct in het gamma opgenomen. Het bedrijf werd overgenomen, maar de productie blijft in Brugge.

Foto VLAM

Meest gelezen