Oude K3-plaat en best-of Plop voor het eerst op vinyl: "Slim inspelen op populariteit en gevoel van nostalgie"

Vandaag vieren de muzieksector en de onafhankelijke platenzaken “Record Store Day”. Signeersessies en showcases van artiesten zijn door corona niet mogelijk. Maar traditiegetrouw bieden de platenwinkels wel speciale vinylplaten aan, waaronder een nieuwe single van Arno. Valt dit jaar op: “Alle kleuren”, de tweede plaat van K3 komt n.a.v. Record Store Day voor het eerst uit op vinyl. Ook een “best of” van Plop is uit op elpee. Vinyl is duidelijk razend populair, en zit nog altijd in de lift. 

Het aanbod aan vinylplaten wordt steeds groter, en breder qua genres. K3 en Plop zijn opvallende nieuwkomers. Daarnaast verschijnt er met de regelmaat van de klok materiaal van overleden artiesten voor het eerst op plaat, zoals recent nog na de dood van Kris De Bruyne. Vinyl is hip, en platenmaatschappijen smeden het ijzer wanneer het heet is. 

“Studio 100 bestaat 25 jaar, en we willen in dit feestjaar niet alleen aandacht schenken aan onze huidige fans. Ook de fans van het eerste uur willen we niet vergeten. We weten dat ze nog steeds graag naar onze muziek luisteren en naar optredens komen. Denk maar aan de stormloop op tickets voor de “Rewind Party” in het Sportpaleis (met Spring) en de KNT avond in Plopsaland”, zo verklaart Jan Pieter Boodts, woordvoerder van Studio 100 de vinylreleases van K3 en Plop.

Het blijft niet bij vinyl van K3 en Plop. We hebben nog andere plannen met onze Studio 100-catalogus.

Jan Pieter Boodts, woordvoerder Studio 100

“In Nederland worden er al meer platen dan CD’s verkocht, en het zal niet lang duren voor dit in Vlaanderen ook het geval is. Daarom brengen we die iconische “Alle kleuren”-plaat van K3 meteen uit op vinyl en niet op CD. De grootste vraag naar Studio 100-muziek op vinyl komt trouwens van volwassen fans, al doet ook de recente K3-plaat “Toppers” van Hanne, Marthe en Klaasje het goed op vinyl.” 

Het blijft in de toekomst dus niet bij platen van K3 en Plop. “Er zullen nog andere iconische albums uit de Studio 100-catalogus uitkomen op vinyl, daarover later meer”, zo klinkt het.

“Maar door de grote vraag naar platen en de beperkte capaciteit bij de vinylperserijen is het momenteel een huzarenstuk om een elpee in productie te krijgen. Hoe dan ook zullen we bij Studio 100 altijd nummers blijven maken, ongeacht hoe die tot bij ons publiek geraken.” 

In ons land zijn er nog maar twee bedrijven die vinylplaten persen. De wachttijd kan er oplopen tot enkele maanden. Canvas ging vorig jaar langs bij het familiebedrijf Discomat in Herk-de-Stad, voor een reportage in de “Canvas Popnacht” (lees voort onder de video). 

Videospeler inladen...

Streamingdiensten boven, maar vinyl groeit

“De vinylmarkt groeit inderdaad, zowel bij ons als in andere Europese landen en de VS. Daarom gaan platenmaatschappijen vooral hun zogenoemde “backcatalogue” laten persen op vinyl. Geen nieuwe muziek dus, wel het oudere werk van artiesten, waarover platenfirma’s beschikken”, zegt Olivier Vandeputte van Belgian Entertainment Association (BEA) daarover.

“Hiermee spelen ze maximaal in op de heropleving van de vinylmarkt. Ze drijven mee op het gevoel van nostalgie. Al zal de platenverkoop natuurlijk nooit meer worden wat ze ooit is geweest in de jaren 80. Daarvoor is muziekstreaming te hard doorgebroken", zegt Vandeputte.

"Maar het gebruiksgemak van streamingdiensten heeft vooral de verkoop van cd’s teruggedrongen, bij vinyl speelt dat minder een rol. Wie platen koopt, doet dat vooral voor de charme van dat product."

Wat blijkt uit de verkoopscijfers: vinyl is populair, maar streaming is goed voor bijna driekwart van de totale muziekverkoop. Het andere kwart - de zogenoemde “fysieke verkoop” - omvat dan cd’s, dvd’s, klassieke cassettes en vinyl. 

Vinyl is goed voor een klein derde van die fysieke verkoop. Een aandeel dat ondanks de coronacrisis - toen de platenwinkels tijdens de lockdown in de lente van 2020 moesten sluiten - toch stabiel is gebleven. En uit de eerste verkoopstendenzen in het eerste kwartaal van 2021 blijkt dat vinyl in de lift zit.

De keuze van Studio 100 om vinylplaten van K3 en Plop uit te brengen, zegt dus iets over de enorme populariteit van de langspeelplaat. “Je kan niet zeggen dat vinyl terug is van weggeweest, want platen zijn nooit helemaal weggeweest”, zegt Olivier Vandeputte van BEA (Belgian Entertainment Association). “Maar je ziet wel een momentum: sommige artiesten brengen zelfs opnieuw cassettes uit, in beperkte oplage weliswaar.”

Vinyl is populair om verschillende redenen. “Er is het fysieke aspect: een plaat heb je in handen, leg je zelf op en draai je om de zoveel nummers actief om. Ook het visuele luik - het artwork - is voor veel mensen een reden om te investeren in een plaat. Artiesten steken daar vaak veel werk in. En platenzaken of platenmaatschappijen doen hun best om bij een plaat nog een extraatje aan te bieden, zoals een poster, flyer of exclusief fotomateriaal”, zegt Vandeputte.

De fysieke handeling van het "opleggen", het mooie artwork dat goed tot zijn recht komt, het hippe imago: vinyl is om verschillende redenen populair. 

Olivier Vandeputte, Belgian Entertainment Association (BEA)

“Maar daarnaast mag je de factor “nostalgie” zeker niet onderschatten. Veel platen die uitkomen, zijn ouder materiaal van artiesten dat nog nooit op plaat is uitgebracht, zoals bij K3. Hiermee spelen platenmaatschappijen natuurlijk slim in op de twintigers en dertigers, die de muziek van tijdens hun jeugd voor het eerst kunnen kopen voor in hun vinylcollectie. Daarnaast heeft vinyl nog altijd een kwaliteitslabel – meer dan een cd, want de klank is heel anders – en is het een hip product, waar mensen graag mee geassocieerd worden.”

Onderschat de factor "nostalgie" niet.

Olivier Vandeputte, Belgian Entertainment Association (BEA)

“De vinylverkoop heeft trouwens goed standgehouden in het moeilijke jaar 2020”, zegt Olivier Vandeputte van BEA. “En in het eerste kwartaal van 2021 wijzen de eerste tendenzen zelfs al op een grotere vinylverkoop, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020.”

“Als de coronacrisis trouwens één voordeel heeft gehad, dan is het dat platenwinkels zich noodgedwongen op onlineverkoop hebben gestort, en dat hun klanten de weg naar die nieuwe webshops gevonden hebben. Al gaat er voor de liefhebbers natuurlijk niets boven hun bezoek aan de platenwinkel. Het snuisteren in de bakken, de persoonlijke tips van de verkoper, de specifieke geur en charme die er hangt in zo’n platenwinkel: dat is onvervangbaar.”

Meest gelezen