De koninklijke tas hangt links.
AP

Royals - Aan Huis ten Bosch wappert er een rugzak, en Harry en Meghan  schakelen al advocaten in voor "Lilibet" 

De verjaardag van prins Philip is herdacht met een dieproze roos. De BBC botst (alweer) met prins Harry, deze keer over de naam Lilibet. Prinses Amalia studeert af. Albert en Paola vergezelden nog eens koning Filip. En maak kennis met fashionista Olympia van Griekenland. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Prins Philip bloeit voortaan in Windsor-tuin

De hertog van Edinburgh, de Britse prins Philip, zou deze week een eeuw geworden zijn. Om die 100e verjaardag niet zomaar te laten passeren, heeft Philip een roos naar hem vernoemd gekregen. Zijn echtgenote, de Queen, ontving de herdenkingsbloem van de koninklijke tuinbouwvereniging waarvan ze beschermvrouwe is. 

"Heel lief", reageerde ze kort bij de overhandiging. De Queen zag er relatief "gewoontjes" uit. Ze droeg eens geen kleurrijk ensemble met bijpassende hoed, zoals ze standaard doet bij bezoeken buitenshuis, en haalde haar makkelijke schoenen en zonnebril boven. "In haar gebreid vestje zag de Queen er kwetsbaar uit. De afgelopen 18 maanden zijn hard geweest als vrouw (dood Philip, red.), moeder (seksschandaal rond zoon Andrew) en grootmoeder (verhuizing kleinzoon Harry)", merkt ook de Britse royaltykenner Rebecca English op.  

Ze ziet er kwetsbaar uit ... het toont hoe hard de afgelopen 18 maanden zijn geweest

De Duke of Edinburgh-roos heeft een dieproze kleur met witte lijntjes en kent een naar verluidt "delicate geur". Na ontvangst werd de roos geplant in de East Terrace Garden van Windsor Castle, zodat de Queen en de jaarlijkse bezoekers er voortaan kunnen op uitkijken. Of zeg maar: naar het plantje speuren, want de tuin herbergt om en bij de 3.500 rozenstruiken.

Prins Philip hielp de East Terrace Garden in 1971 herinrichten. Op zijn vraag werden de bloemensoorten herschikt en kwam er centraal een bronzen fontein in de vorm van een lotus. Voor elke verkochte hertog van Edinburgh-roos gaat er een klein bedrag naar de Living Legacy Fund van de prins. Het fonds stimuleert jongeren (14-24 jaar) via een programma om iets te bereiken in het leven en kende door de jaren heen al ruim 6,7 miljoen deelnemers.

BEKIJK hier de Queen die de hertog van Edinburgh-roos ontvangt en laat planten in de East Terrace Garden (met ondertitels, ruw beeldmateriaal): 

Videospeler inladen...

"Lilibet" maakt het de BBC al lastig

Vorig weekend werd Lilibet (roepnaam "Lili") Diana Mountbatten-Windsor geboren. Het kersverse dochtertje van de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle is maar goed een week oud of het koppel lijkt ermee te dreigen juridische stappen te zetten.

In het Verenigd Koninkrijk is er namelijk een relletje ontstaan rond de naam van de spruit. Lilibet is de bijnaam van de Queen, Harry's grootmoeder. Het verhaal wil dat de Queen als peuter van 2,5 er niet meteen in slaagde haar eigen naam Elizabeth uit te spreken en er eerst Tillabet en Lisabet van maakte om het vervolgens op Lilibet te houden. Haar hechte familie nam het liefkozend over.

BEKIJK hier een oude bedankingsbrief van de Queen aan haar oma, koningin Mary (van Teck), voor het poppenhuis dat ze had gekregen. Getekend Lilibet.

De Britse openbare omroep BBC kopte op zijn site dat Harry en Meghan de Queen niet hadden "betrokken" bij de naamkeuze. De BBC had die informatie verkregen via een paleisbron die ze wensten anoniem te houden. Tot groot ongenoegen van Harry en Meghan.

"De hertog sprak met zijn familie voor de geboorteaankondiging er kwam - zijn grootmoeder was zelfs de eerste die hij belde. Tijdens dat gesprek drukte hij de hoop uit om hun dochter Lilibet te noemen als eerbetoon. Had ze hen niet gesteund, dan hadden ze de naam niet gebruikt", laat een woordvoerder van het koppel weten. Harry en Meghan schakelen meteen ook een advocatenfirma om de pers te laten weten dat het "BBC-bericht fout en lasterlijk is, en dat het niet herhaald hoort te worden".   

De BBC pikte in op eerdere berichten die circuleerden, dat Harry tijdens zijn verblijf in Londen - voor de uitvaart van prins Philip - al "toestemming" had gevraagd voor de naam bij de Queen.

Ondanks de reactie van Harry en Meghan heeft de BBC zijn artikel niet aangepast of verwijderd, en geeft de omroep daarmee aan vertrouwen te hebben in zijn bron. Ook aan de officiële kant van het paleis blijft het ijzig stil. Na de sensatiepers botst Harry nu ook met de serieuze pers. De sfeer tussen hem en de BBC zakte al onder nul na het vernietigende rapport over de aanpak van de omroep bij een interview met wijlen prinses Diana. 

Wat er ook van zij: er is de voorbije week in de Engelstalige pers en op sociale media ferm gegoocheld geweest met woorden/bewoordingen en vermoedelijk ook de interpretatie ervan. Hoort een kleinzoon, die nota bene slechts zesde in lijn is voor de troonopvolging, toestemming te vragen aan zijn grootmoeder voor een naam? Het noodlot moet wel héél dramatisch toeslaan vooraleer het tot een "queen Lilibet" komt.

En wat verstaat iemand onder "toestemming vragen": terloops even vermelden waarna stilzwijgen gelijkstaat voor instemmen? En wat betekent juist - in de bewoordingen van Harry's woordvoerder - "de hoop uitdrukken dat"? Enzovoort, enzoverder. 

Waarom had de baby eigenlijk niet Elizabeth (Diana) kunnen heten? Heisa vermeden. Nee, dat zou een beetje knullig geweest tegenover Harry's broer prins William. Zijn dochter heet al voluit Charlotte Elizabeth Diana. Laat ons vooral ook niet vergeten dat "Lilibet" niet vaak zal gebruikt worden, Harry en  Meghan geven immers de voorkeur aan Lili. Best te vergelijken met de Nederlandse kroonprinses. Het is op papier Catharina-Amalia, maar iedereen - ook vrienden en media - houdt het simpelweg op haar roepnaam Amalia. 

Over titels dan: Lilibet zal worden aangesproken als "miss". Als kind van een hertog (van Sussex) kan dat, indien gewenst door de ouders, "lady" zijn. Van zodra de Queen sterft en grootvader kroonprins Charles de troon bestijgt, zal Lili in principe een prinses worden.

Amalia hijst haar rugzak

De prinses van Oranje is afgestudeerd aan het middelbaar. Amalia is cum laude of "met lof" geslaagd voor haar eindexamens aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Cum laude wil zeggen met een gemiddeld cijfer hoger dan een 8.

Om dat te vieren hees Amalia - naar Nederlandse traditie - niet alleen de vlag op paleis Huis ten Bosch, haar rugzak ging ook de lucht in. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wilden dat moment niet missen en stonden mee op het dak/balkon om trots enkele privéfoto's te nemen. 

BEKIJK hier het geluksmomentje van Amalia:

Amalia (l) werd op het dak van het paleis vergezeld door haar ouders.
AP

De tas die nu wappert op Huis ten Bosch is geen onbekend exemplaar. Amalia poseerde ermee op haar fiets voor haar eerste schooldag aan het Gymnasium in 2015.  

(lees voort onder de foto)

2015 Netherlands Government Information Service

De kroonprinses wordt in december 18 jaar. Ze zal niet meteen voortstuderen. Amalia gaat er een jaartje tussenuit. "De wereld ontdekken. Dingen doen die ik over 20 jaar misschien niet meer kan doen", zei ze op Koningsdag nog. Daarna plant ze stage te lopen bij - wat ze hoopt - "heel gave bedrijven".

HERBEKIJK het gesprek met Amalia en haar zussen op Koningsdag:

Videospeler inladen...

Olympia, de tussenin-prinses

Olympia van Griekenland prijkt met een interview in de Britse krant The Telegraph. Een nobele onbekende prinses voor velen, maar ze maakt furore als fashionista. De 24-jarige Olympia is naast de peetdochter van de Britse prins Charles vooral de kleindochter van Constantijn II, een koning zonder land sinds de monarchie in Griekenland via een referendum (1974) werd weggestemd.

Toch blijft de familie in de schijnwerpers. Dankzij het huwelijk van Olympia's vader kroonprins Pavlos met de Amerikaanse miljardairsdochter Marie-Chantal Miller zijn de Griekse royals graag geziene gasten op jetsetfeestjes. Op Instagram zijn zowel moeder Marie-Chantal als Olympia gretig aanwezig voor hun honderdduizenden volgers.

Marie-Chantals vader Robert Warrren Miller richtte in de jaren 60 als eerste de taxfreeshops op in Hongkong en zelf is Marie-Chantal eigenares van een luxueuze kinderkledinglijn met tal van Hollywoodsterren in het klantenbestand.

En mode blijft de familie domineren. Olympia woont momenteel in Londen, maar schuimt de wereld af als model voor fotoshoots voor Louis Vuitton, Dior, Dolce & Gabbana en Michael Kors.

Voor die vrijheid is ze dankbaar. "Ik zit er tussenin", vertelt ze over haar dagelijkse leven en haar status als afstammeling van de Griekse troon. "Ik kan anoniem rondlopen zonder lijfwacht en ik kan dragen wat ik wil, ook korte rokken. Er gelden geen regels. Je moet je echter anders gedragen als je deel uitmaakt van het publieke leven. Mocht ik terugkeren naar Griekenland, mijn leven zou er ontzettend anders uitzien."

Maar het mes snijdt langs twee kanten. Mocht haar vader Pavlos toch ooit kunnen regeren, zou ze een opoffering zeker overwegen. "Ik denk daar vaak over na. Het zou mijn familie gelukkig maken."  

Albert en Paola nog eens op pad

Koning Albert (87) en koningin Paola (83) hebben een drukke woensdag achter de rug. Overdag hebben ze de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs uitgereikt in het prachtige decor van de serres van Laken. De prijs bestaat sinds 1996 en bekroont leerkrachten (uit de drie gemeenschappen) die zich onderscheiden in hun beroep. Bekijk hier de winnaars.

Het koninklijke paar is niet meer zo goed te been. Een wandelstok en een comfortale stoel kwamen van pas.

JULIE DE BELLAING

's Avonds maakten ze tijd voor het slotconcert piano van de Koningin Elisabethwedstrijd en vergezelden ze zoon koning Filip en koningin Mathilde in het Paleis voor Schone Kunsten. Als klassieke muziekliefhebbers luisteren Albert en Paola naar de laureaat-solisten en het Brussels Philharmonic-orkest onder leiding van Stéphane Denève. Dat slotconcert kan je hier (klik op de link) rustig herbeleven.

Belga Images
Belga Images

Meest gelezen