Jaak Raes, topman van de Staatsveiligheid (links) en Justitieminister Vincent Van Quickenborne (rechts)

Het toekomstplan voor de Belgische Staatsveiligheid? Dubbel zo veel personeel én miljoenen investeren in ICT

De Belgische Staatsveiligheid gaat de komende jaren dubbel zo veel personeelsleden krijgen én er zal miljoenen geïnvesteerd worden in ICT. Dat blijkt uit het toekomstplan dat voorgesteld is. "In een samenleving met steeds meer en complexere dreigingen is er nood aan een sterke inlichtingendienst", klinkt het. 

"In een samenleving met steeds meer en complexere dreigingen is er nood aan een sterke inlichtingendienst." Zo beginnen Jaak Raes, topman bij Staatsveiligheid, en Vincent Van Quickenborne hun toelichting bij het toekomstplan voor de Belgische inlichtingendiensten. 

Er zal wel wat veranderen de komende jaren. Zo zal er tegen 2024 - het einde van de huidige regeerperiode - een enorme personeelsgroei zijn. Momenteel werken er 583 mensen bij Staatsveiligheid, tegen 2024 moeten dat er meer dan 1.000 zijn. Er komen ook verbindingsofficieren in bijvoorbeeld Den Haag (met Europol) en Washington (met de Amerikaanse inlichtingendiensten)

Er zal jaarlijks ook 7,5 miljoen euro extra geïnvesteerd worden in ICT. Zo wil de Staatsveiligheid meer aanwezig zijn op sociale media, zodat ze kunnen infiltreren in geheime groepen op gesloten platformen, denk maar aan Telegram.

Welke dreigingen zijn er zoal?

De dreigingen komen uit verschillende hoeken. "Soms zijn ze gekend en duidelijk, soms zijn ze veel minder tastbaar", klinkt het. 

De dreiging voor terrorisme en extremisme blijft. "Die strijd gaat onverminderd verder", zegt Jaak Raes, topman van de Staatsveiligheid. "We komen uit een periode van een golf van islamitische terreuraanslagen in Europa en recent zagen we wereldwijd ook een toename van de dreiging uit rechts-extremistische hoek."

Veel minder tastbaar is de buitenlandse inmenging en spionage. "Dat is moeilijk om te begrijpen of om zelfs maar op te sporen." Het is daarbij belangrijk dat er een goede samenwerking binnen de Europese Unie en de NAVO is. 

Het is daarbij ook belangrijk om de economische en strategische sectoren te beschermen, want ook daar wordt er spionage vastgesteld. 

"We gaan serieus investeren in de veiligheid van de staat", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "De uitdagingen waar we voor staan, de bedreiging tegen ons land, zijn zeer groot."

Van die positie van lilliputterdienst gaan we evolueren naar een dienst die de uitdagingen aankan

Jaak Raes - topman Staatsveiligheid

"Van die positie van lilliputterdienst gaan we evolueren naar een dienst die de uitdagingen aankan", vult Raes nog aan.

Meest gelezen