Staking postbodes in mailcentrum Huizingen is voorbij: "99 procent van onze eisen ingewilligd"

De staking van de postbodes in het mailcentrum van Huizingen (Beersel) is voorbij. Vanaf morgen krijgen de inwoners van de Zennevallei en het Pajottenland weer brieven en pakjes bezorgd. Volgens de vakbonden is 99 procent van hun eisen ingewilligd.

Na vier dagen staking bereikten de drie vakbonden vanmorgen een akkoord met de directie van Bpost.  Er komen snel maatregelen om de werkdruk te verlichten en dat in de vorm van extra mensen. Maar er volgen ook maatregelen op langere termijn. En het wagenpark van de postbodes wordt verjongd.

Opgelucht

Rudi Arnalsteen van de ACOD is opgelucht en blij. "Na vier dagen staken is 99 procent van onze eisen ingewilligd. Dat is vrij uitzonderlijk. Maar de toestand in het mailcentrum was dan ook onhoudbaar. De werkdruk was te hoog, het respect voor de postbodes ver te zoeken. Dat hebben we met deze staking en onderhandelingen positief kunnen bijsturen", zegt hij. 

Vanaf morgen extra mensen

"Er komt meteen extra mankracht bij, vanaf morgen al", weet Arnalsteen. "Er zal ook via de interimkantoren naar bijkomend personeel worden gezocht. Voorts gaat Bpost Franstaligen rekruteren om hier te werken. Zij zullen eerst uiteraard een spoedcursus Nederlands krijgen. En we gaan ook mensen inschakelen via het duaal leren, dat wil zeggen scholieren deeltijds inzetten met het oog op een vaste job later." 

Achterstand wegwerken

Nu moet eerst en vooral de achterstand worden weggewerkt. "Na vier dagen staking staat de opslagruimte behoorlijk vol", zegt Arnalsteens. "Vandaag nog gaan enkele onderaannemers al opnieuw pakjes verdelen. En morgen gaat iedereen weer aan de slag", belooft de vakbondsman. Ook de problemen met het wagenpark worden weggewerkt. "Zo komen er nieuwe voertuigen, ook elektrisch aangedreven", geeft Arnalsteen nog mee.

Meest gelezen