Steve Claeys (links) legt de eed af bij gouverneur Jan Spooren.
Provincie Vlaams-Brabant

Steve Claeys is de nieuwe burgemeester van Machelen: "We gaan nieuwe accenten leggen"

Steve Claeys (N-VA) heeft vandaag de eed afgelegd als burgemeester van Machelen. Daarmee komt er een officieel einde aan een turbulente periode in de lokale gemeentepolitiek. Opmerkelijk: Claeys blijft maar zeven  maanden burgemeester. 

Machelen heeft een nieuwe burgemeester: Steve Claeys legde vandaag de eed af bij gouverneur Spooren van Vlaams-Brabant. Hij zal gedurende zeven maanden een coalitie leiden van zijn partij, de N-VA met het kartel Vooruit-Spirit-Groen. Op één januari 2022 neemt Jean-Pierre De Groef (Vooruit-Sprit-Groen) de burgemeesterssjerp over. Dat is zo vooraf afgesproken.

Moeilijke periode

Even terug naar eind april van dit jaar: toen werd Machelen officieel onbestuurbaar verklaard. De meerderheidspartij N-VA blies toen de eigen coalitie met CD&V en Open VLD op. Rechtstreekse aanleiding daartoe waren de aanhoudende strubbelingen bij coalitiepartner CD&V. Binnen die laatste partij was een tweespalt gegroeid. Kort daarna raakten de N-VA en het kartel Vooruit-Spirit-Groen het eens over een nieuwe coalitie.

Tussenpaus

Steve Claeys is 45. Hij is al enkele jaren schepen in Machelen, en hij behoudt zijn bevoegdheden tijdens zijn burgemeesterschap. Hij betreurt de periode van onbestuurbaarheid, maar kijkt nu vooral naar de toekomst. "We gaan de grote lijnen van het beleid voortzetten, maar tegelijk enkele nieuwe accenten leggen." Dat hij maar een goed half jaar burgemeester zal zijn, vindt Claeys niet erg. "Onze fractie is veel kleiner dan die van onze coalitiepartner. Dus is het maar logisch dat iemand van hen langer burgemeester zal zijn. Het is de bedoeling dat we alles nu op orde zetten, zodat Jean-Pierre De Groef in januari een doorstart kan nemen", aldus Claeys.  

Meest gelezen